Nagyon Bözsike#44
Eltelt egy kis idő, mire rájöttem, hogy mit is akar mondani. Szóval egy film címe. Megnéztem a szinopszisát, de nem igazán tudok rá mit mondani. A fő baj a filmmel is valószínűleg az, mint a legtöbb hozzászólással, hogy túlzottan individualista. Úgy tüntetik fel, hogy kizárólag az egyén létezik, s a társadalom nem más, mint ezek puszta összessége, ezzel tagadják a társadalomtudományok szinte összes állítását. Persze ez ideológia a javából. (Fogalmuk sincs róla, hogy az, mivel amiben az ember tudatosan hisz, az inkább "eszme", az ideológia pedig az, ami rejtve marad a hívei, sőt, hirdetői előtt is, legalábbis a működésmódja, ettől tud annyira hatni... Valami ilyesmire céloztam vala.) Az ilyen ál-individualista ideológiáknak pedig az a fő funkciója, hogy úgy lehessen beállítani rendszerek (pl. munkaerőpiac) outputját, mint ha az kizárólag az egyének egymástól független "tulajdonságaiból" levezethető volna, ezzel lehetetlenné téve minden rendszerkritikát, hiszen ha kizárólag az "egyének tehetnek mindenről", akkor a rendszer-átalakítás teljesen felesleges, ki kell küszöbölni a nem megfelelő személyeket... Észre sem veszik, hogy hasonló rendszerek mindenütt hasonló mennyiségű devianciát, jövedelem-eloszlást, lövöldözést, stb stb termelnek ki, más típusú rendszerek pedig mást. Ugyanazokból az egyénekből kiindulva... Létezik egyéni felelősség, csak nem úgy, mint ahogy a világ összes baját pikk-pakk öt perc alatt megoldani képesek kocsmai beszélgetésekben elgondolják.