• kvp
    #29
    Az egesz betegseg a sejtek serules eseten torteno onleallito folyamatanak hibaja. Tehat egy sejtnek dns serules eseten le kell allnia. Akkor alakul ki a betegseg ha ez a leallito mechanizmus nem mukodik. A masik gond az, hogy ilyenkor a sejtek egy resze a kezdeti sejtosztodasi mechanizmust kezdi kovetni, ami miatt folyamatosan osztodnak.

    A folyamat megallithato celzott dns ellenorzo technikak alkalmazasaval, tehat gyakorlatilag a sejteket egyesevel kell atnezni. Ilyen technika pl. a celzott retrovirusok alkalmazasa, amik az adott modon serult dns-u sejteket pusztitjak csak el. A jelenlegi megoldassal az a gond, hogy egyreszt egy ilyen virus osszeallitasahoz eloszor szekvenalni kell a beteg dns-et, hogy megallapitsak a serult dns szakasz helyet es mintajat, masreszt az igy kifejlesztett virus minden mas emberre halalos, tehat a kezeles utan el is kell tavolitani. A megoldast a szaporodasra nem kepes virusok jelenthetik, amikor a beteget egy elkulonitoben kezelik, majd megvarjak amig hat, majd kiurul a szervezetebol a virus. Egy esetleges mutacio a virus szerkezeteben viszont megint egy mindenkire veszelyes virust jelentene. Jelenleg ott tartanak, hogy ha megvan minden adat, akkor laborkorulmenyek kozott olyen 50% a betegnek az eselye a tulelesre egy ilyen iranyitott virus eseten. Nem hosszu tavon, hanem azonnal, tehat vagy szinte azonnal meghal a kezelestol vagy szinte azonnal meggyogyul. Tehat az irany jo, csak a virus serult dns es beteg azonosito technikajat kellene meg fejleszteni. (meg feloldani az angliai baleset ota ervenyben levo kutatasi tilalmat)

    ps: Akkor lesz megfizetheto a dolog, ha egy teljes dns szekvenalas koltsege eleg alacsony lesz, tovabba engedelyezik a szemelyre szabott celzott tamado virusok kesziteset es alkalmazasat. A gyogyitason kivul ez egyebkent lehetove tenne emberek eseten a veszelyes kornyezetekben (pl. ur) torteno hosszu tavu munkavegzest is. A fent leirt folyamat egyebkent evolucios uton is ki tud alakulni, pl. a csotanyoknal mukodik kulso segitseg nelkul. Persze ha figyelembe vesszuk, hogy a mitokondriumok is onallo sejtek voltak sok-sok evvel ezelott, akkor ez akar mukodhet embernel is.