• Csaba161
    #12
    Hogy érthetőbb legyen, arról van szó, hogy a statisztikus fizikán alapuló termodinamika feltételezi, hogy normális körülmények között egy sokrészecske-rendszer teljes energiája az egyes részecskéken a valószínűségszámítás alapján következő Boze-Einstein vagy Fermi-Dirac eloszlást követi. Az ebből számolt termodinamikai hőmérséklet pedig visszaadja a szokásos tapasztalati hőmérsékletet.
    Azonban ha a fentebb említett természetes eloszlást sikerül valahogyan eldeformálni, vagy mint a lézerek esetében az ellenkezőjére változtatni, akkor az ilyen rendszerekben számolt termodinamikai hőmérséklet már nem lesz olyan szemléletes makroszkopikus mennyiség, mint a hagyományos hőmérséklet.
    A statisztikus fizika előnye tehát az a hagyományos termodinamikával szemben, hogy extrém statisztikus eloszlások esetében, amelyek távol vannak a hagyományos termodinamika által tárgyalt makroszkópikus állapotoktól, még olyan esetekben is tárgyalhatók maradnak, még akkor is, ha a mindennapi tapasztalatoknak ellentmondani látszanak is...