• Vol Jin
    A tablet-PDA kérdésben tévedsz. A tablet tényleg nem egy baromi új forradalmi világmegváltó valami. Egy létező megoldást átneveztek, megmarketingelték, és elérték, hogy igény is legyen rá. Régebben a PDA-ra úgy tekintettek, hogy az ilyen úri, topmenedzseri huncutság. Akinek a kezébe került, az nyomkodta, tapizta, elmondta, hogy hú de kafa, és lebiggyesztette a szája szélét, hogy jajj de kár, hogy nem vagyok menedzser. Ha egy gyereknek tetszett, akkor azt mondták neki a szülei, hogy majd ha fel nősz, és jól tanulsz, te is menedzser leszel, és lesz neked olyan. Ha egy olyan embernél látták, aki nem topmenedzser, akkor beskatulyázták, hogy vagy kockafejű számítógép buzi vagy egy megjátszós faszkalap, aki fontos üzletembernek akar látszani.

Ennek a megváltoztatása igen kemény marketing feladat volt. Ha ezt nem érted, akkor nem az informatikához vagy analfabéta, hanem a marketinghez.

Rgy kis értelmezési mankó:

Most nem a tableteket fikáztam, hanem a korai térhódításuk elmaradásának okát írtam le.

Ha nem hiszed, hogy nagy igazság van abban, amit mondtam, akkor nézd csak meg, hányan utasítják még el mindig a tableteket. Nem azért, mert technikai analfabéták, hanem azért, mert nem hatott rájuk megfelelően a marketing. Hogy tudatosan, daccból, hogy engem nem vesznek rá divathóbortokra, majd én megmutatom nekik, vagy csak mindenféle tudatosság nélkül, mert tényleg nincs rá igényük, azt embere válogatja.

Én a kezdetekkor azért voltam elutasító, mert óriási átbaszás volt az egész. Egy komoly laptopnál is drágábban adták az első példányokat. Elvileg ennek egy tömegcikknek kellett volna lennie, és óriási baromságnak tűnt, hogy az első tulajok úgy kezelték az egész témát, mintha ez egy luxuscikk lett volna, amivel villogni kell. Nem, ez egy lebutított kompromisszumos eszköz, ami arra való, hogy nyomkodjad, meg azokban a helyzetekben használd, ahol bevállalható a kompromisszum.

Már lehet kapni 20 rugóért is. Ennyi pénzt mindenféle értelmetlen szarra is kidobunk. Innentől kezdve nem jogos az átbaszás érzés. Ez úgy tizede a kezdő árnak. És ez nem arról szólt, hogy kinek mennyi pénze van, hanem arról, hogy kiszolgálni akarnak egy portékával, vagy átbaszva lehúzni.