• vumbi
  #31
  Mivel az ember egy biologiai eloleny, igy mindaz amit tesz es amiert teszi a biologia resze. Ezt nehez megemeszteni azoknak akik a biologiat bogarvadaszatnak meg DNS tanulmanyozasnak latjak.

  Mas kerdes, hogy az ember szociologiajat es etologiajat kutatok mnkassaga kevesse ismert, de szamos teny mutat affele hogy mindaz amit teszunk, foleg ha a tobbseg hasonloan cselekszik, egy genetikai bevesodes menten alakul ki. A moral sem egy kifejezetten human tulajdonsag. Teny hogy az embernel a legfejlettebb.

  de erdemes elfelejteni azt hogy az emberben meroben uj tulajdonsagok jellemzik a fejlett szociologiaju emlosokhoz kepest. Eleg idejetmult, antropocentrikus es arrogans elmelet.

  van egy kifejezes: eloadaptacio. Azt a jelenseget irja le amikor egy populacioban olyan tulajdonsagok halmozodnak fel amelyek az adott korulomenyek kozott csak kis mertekben elonyosk, d nem karosak. Megvaltozott korulmenyek hatasara azonban ezek a tulajdonsagok letszukseglette, vagy pedig szuperfegyverre valnak, ami lehetove teszi a populacio jelentos novekedeset uj nichek bene[esiteset es vegso soron a fajkepzodest.

  Ha az intelligenciat, eszkozhasznalatot, kommunikaciot, entudatot, moralt stb nezzuk, akor azt kell latni hogy rengeteg fajban jelen vannak egyenkent , vagy tobb is beloluk. Az ember ilyen szempontbol nem "talalt" fel ujat. Viszont egy tobb millio eves evolcios folyamat soran mindezekat az addig periferialis jelentosegu kepessegeket abszolute eloterbe helyezte. Egy olyan univerzalis fajja valt ami korulmemnyektol fuggetlenul, relative nagy raforditassal marad fent, egyedei magukban vedtelenek, es korlatozottan kepesek csak taplalekot szerezni, de cserebe elkepesztoen szeles lehetsegei vannak a kulonbozo allapotokhoz valo alkalmazasban, amennyiben csoportban el. Ez a nagy fegyver. Itt lett az entudat kulonosen fontos, meg a komunikacio, az absztrakciora valo kepesseg, etcetera. Ezek utan egyal;talan nem csoda, hogy a mral is igen fejlett.

  Kell valami ami szabalyozza a csoport eletet. Ami lefolyast enged az agresszionak - ami egy teljesen alapveto megnyilvanulas, az eroforrasok elosztasat szolgalja - de enm engedi hogy az eros egyedek a csoprt karara noveljek a fitnesszt. de ez a fajat moral jelen van a foemlosokben is.