• vumbi
  #12
  Abszolut ki lehet jelenteni, hogy vannak optimalis korulmenyek. A hangsuly a tobbesszamon van. Mivel az elet szamra szamtalan fizikiai es kemiai tenyezonek kell egy bizonyos tartomanyba esnie.

  1. Minden kemiai reakcio mgasabb sebessegbe kapcsol magasabb homersekleten, de tul magas homersekletena feherjek - amik a sejt katalizatorai, vaza, interenete - magas homersekleten elvesztik funkcioikat.

  2. Ezzel szemben a viz oxigenmegtrto kepessege a homerseklet emlekedesevel csokken. de tul alacsony homersekleten a kemiai reakciok lelassulnak, bar sosem allnak le.

  3. A viznek sem eppen mindegy hogy hany fok van, es ha viztol foggetlen eletet akarunk elkepzelni akkor is kijelentheto hogy lesz egy homersekleti tartomany ahol a szukseges oldoszer (amia Foldon a viz) rendelkezesre all.

  Nem mindegy a pH sem.

  Altalaban a szerves vegyuletek nem szeretik a magas sugardozist, es nem csak a DNSrol van most szo.

  A magas vagy tul alacsony gravitacio is problema lehet.

  Aztan ott van a kozponti csillag, es a bolygo attol valo tavolsaga, ami meghatarozza az adott naprendszer elettartamat a bolygora eso energia mennyiseget, de azt is hogy a bolygo kotottt forgast vegez e, ami epp nem szerencses. Aztan az sem jo ha nincs egy szomszedos oriasbolygo ami tavoltartja a meteorokat.

  A kornyekbeli szupernovak is okozhatnak meglepesteseket.

  Ez a lista ennel ezerszer hosszabb.

  Mindegy, ugyis mindenki kivulrol vagja, nem-e? ;)