• NEXUS6
    #9
    Jelenleg bizonyos feladatokra az un. asszimetrikus hadviselés kategóriájú háborúkban előszeretettel alkalmaznak robotokat, pl megfigyelésre, vagy akár csapásmérésre is. Mostanában ugye ezek a robotrepcsik, amelyek egyre nagyobb fokú önállósággal rendelkeznek.

    Mi a magyarázata annak, hogy alkalmazásuk célszerűnek látszik?
    Egyetlen dolog, hogy bizonyos stratégiai döntéseket meghozó embereknek az a "téveszméjük", hogy ha a helyi lakosoknak gyak zéró komoly fegyverrendszerük van, a nyugatiaknál meg minden, akkor még is miért van a fegyverek ütőerejéhez képest soknak tűnő veszteség?
    Ez egyfajta szubjektivitást tükröz, ami nem vesz figyelembe bizonyos tényeket.

    Először is, ha egyre inkább specializáljuk a haderőt az asszimetrikus hadviselésre, akkor hasonló technológiai szintű ellenféllel szemben gyak védtelenné válunk.
    Pl ma az USA-ban már több szobapilótát UAV pilótát képeznek, mint "rendes" pilótát.
    Mi ezzel a gond? Csak az, ami minden jelenlegi robottechnológiának a gondja: 50-es/60-as évek technikai szintjén álló reguláris erő ugy szedi le őket, mint Czinege elvtárs a fához kötözött szarvast a helikopterese vadászaton.
    Ezek a robotrepcsik, egy jól kiépített légvédelemnek gyakorlatilag gyakolócélok, mint ahogy némelyik UAV ilyenekből is lett kifejlesztve!
    Amíg egy sima kalasnyikovos harcos étlenszomjan napokig elvan és harcol, ha mást nem zavarja az ellenséget, addig egy ilyen távirányítású robot-harckocsi-modelnek mennyi lehet az üzemeideje? Full támogatással néhány óra?

    És hozzátenném, hogy Afganisztánból úgy jön ki a nyugati szövetség UAV-k, robotok ide vagy oda, hogy nem normalizálta a helyzetet. Ergo nincs bizonyíték arra, hogy ez a fajta hadviselés valóban eredményes lenne, akár még asszimetrikus hadviselés esetén is.

    A hatvanas években mindenki a rakétákba volt beleszerelmesedve, mindent ezzel akartak megoldani, de jött néhány kijózanító konfliktus és rájöttek, hogy ember nélkül nem fegyver a fegyver. Szerintem itt is ez lesz, kérdés, hogy mennyi anyagi és emberáldozatba fog ez kerülni, amíg ezt megtanuljuk. Az a gond ugyanis, ha van egy fegyverrendszerem amit legyőzhetetlennek hiszek, akkor könnyebben bevetem, mert nincs következmény. Lásd A-bomba ledobása Japánra, szemben azzal, hogy az oroszokra már nem merték megkockáztatni 1x sem az amcsik.