mea.jpg
  • Pares
    Hát amit én láttam a játékból a három rész alatt, abból az jött le, hogy az emberiség konkrétan a jelenlegi szintünknél legfeljebb azzal a százötven évvel lehet fejlettebb, amennyivel később játszódik a játék, plusz az ölébe kapott egy olyan technológiát, amivel gyorsabban utazhat a csillagok és bolygók közt. A kolóniák elég kezdetlegesek mindenhol, még Eden Prime-on is csak egy nagyobb városnyi ember lakott, máshol is csak legfeljebb ennyi vagy még kevesebb. Vagyis az Univerzum úgy néz ki, hogy egy csomó 1-es szintű civilizáció képes lett a csillagközi utazásra, valaki korábban, valaki később, de semmi több. Mint az Asarik, akik 2000 évvel hamarabb fedezték fel a Protheánok (Reaperek) technológiáját, a játékban mégsem látszott, hogy sokkal fejlettebbek lettek volna az embereknél, legfeljebb annyiban, hogy több és nagyobb kolóniájuk és flottájuk volt. Ennek játékmechanikai okai is lehettek, de nem minden faj fejlődik ugyan olyan gyorsan, és lehet, hogy a Reaper technológia valamilyen szinten inkább lassította a fejlődést, mintsem gyorsította volna vagy segítette volna a más irányba való fejlődést, ahogy a játékban is említik. Olyan, mintha egy középkori civilizáció felfedezne autó- és repülőgép gyárat, ami felgyorsítaná a bolyó benépesítését, de igazából nem minősítené fel őket modernkori civilizációvá.
    A Bioware azért elég ésszerűen lőtte be az idővonalat, ami az emberiség Naprendszerbeli terjeszkedését illeti, a Prothean-ok és a Charon Relay felfedezéséig teljesen valósághű, sőt valószínű. Az emberiség jelenleg kb. 0,75-ös szint környékén van a Kardashev-skálán, és azt feltételezik, hogy az 1-es szintet úgy 100-200 éven belül érhetjük el, vagyis kb. pont akkor, amikor a Mass Effect is játszódik, nem véletlen egybeesés. Amint írtam, nehéz egy az egyben ráerőltetni a játékra a Kardashev-skálát, mert sok mindenről nem tudunk, de a látottakból és a Kardashev-skála definiciói alapján egyik faj sem éri el a 2-es szintet a Mass Effect 1-2-3 időtartama alatt, még az elméletileg "legfejlettebb" Asariktól sem láttunk olyat, ami egy 2-es típusú civilizációt jellemezne. Persze a harmadik rész után ez változhat...