• Vol Jin
    #35
    Nem szövegértési problémája van, hanem vitakényszere. Ebből adódott a benézése is. Azért értette félre, mert talált egy értelmezési módot, amivel nem értett egyet, és ugrott rá anélkül, hogy végiggondolta volna. Utána pedig foggal körömmel ragaszkodik, és védi a korábbi mondatait.

    Ez a vitakényszer egyik jele. A másik árulkodó jel, hogy hivatkozik arra, hogy korábban más témákban is diadalmaskodott. A vitákban a győzelem elégíti ki. Ezért nem képes beismerni, hogy félreértett valamit. Mert, ha beismeri, az a vitagyőzelem esetén jelentkező kielégülés ellentétét, a vereségérzetet jelentené a számára. Az nem kielégülés, hanem egyfajta kín. Innentől kezdve ez egy ártalmatlan kórtünet. Nem veszélyes, hanem valaminek a hiányát jelenti. Ezt a hiányt kompenzálja a vitagyőzelmek kielégülése.

    Na, most, hogy ezt az egészet olvasom, be kell ismernem, hogy bennem is van egy kis vitakényszer. Mint mindenkiben, aki fórumozik. Csak arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen kóros. Tehát az nem baj, ha valaki az igazát védi, de ha valamit félreért, ismerje már be. Vagy hagyja annyiban, és ne szerencsétlenkedjen mindenféle hisztivel.

    Legalábbis szerintem.