enyac#13
Egy barátommal beszélgettünk, íme az ő véleménye, ami bár kicsit hosszú, de olvassátok el, szerintem taulságos:
"Alapvetően a Windows 8 jó is lehet(ne). Windwos 7-ről váltottam. Nincs vele bajom, gyors, stabil, tetszik a kialakítása, a kezelését 10 perc alatt el lehet sajátítani, nekem nem volt vele gondom. Nem tűnt úgy, hogy a produktivitásom csökkent volna, leszámítva ezt az ismerkedős 10 percet. Két dolog, ami nem tetszik: egyrészt az izgő-mozgó csempék idegesítenek, vonzák a tekintetem a képernyő túlfelére, elvonják a figyelmem arról, amit szeretnék. Nem véletlen hogy bármilyen gépen is kezdek el dolgozni, Flashblock és Adblock azonnal megy fel, mert böngészés közben ugyanez van a csili-vili haszontalan flash hülyeségekkel, animált gif-ekkel. Szerencsére ez a probléma orvosolható, az aktív csempe kikapcsolható. Mondjuk lehetséges, hogy ezzel pont a lényeg vész el a csempék kapcsán - talán ha nem frissülnének olyan gyakran, nem lenne baj. Például az Időjárás nyugodtan frissüljön félóránként, de hogy állandó jelleggel pörögnek a fényképeim, meg a Facebook barátok képei is, a Bing kereső hátteret vált stb. - ez zavaró. A másik a csempés alkalmazások "faék" jellege. Primitívek, ocsmányak, túlságosan nagy betűk, kihasználatlan üres helyek, tartalmatlanság, öklömnyi ikonok, az alapfunkción kívül semmi - túl minimalista az egész. Mintha valami fogyatékos elefántnak készültek volna. Én szeretem, ha egy programban vannak tisztességes beállítási lehetőségek, szeretem a bőség zavarát. Ez persze egyénfüggő. Amikor megláttam pl. a Windows 8-hoz tervezett új Skype-ot, hát majdnem lefordultam a székről. Csodálatosak a fél képernyőre felnagyított százpixeles profilképek, hogy chat közben nem lehet kompakt nézetre váltani stb. De sorolhatnám még. Jó, friss OS, új API - idő kell, mire a kínálat bővül és letisztul, így most nem emlegetem fel negatívumként, hogy alig van ilyen alkalmazás. Üdítő pozitívum is van számomra: az Időjárás és a Posta nagyon jók, tetszenek. Aztán jöjjön az, ami miatt végül mégsem kötök hosszú barátságot a Widows 8 operációs rendszerrel. Ahogy mondtam, friss a rendszer, így érthető, hogy vannak gondok a driverekkel - pedig állítólag nagy kompatibitás van a 7-es driverekkel, hát nem. Pedig az ősrégi Canon scannerem feltelpült az XP-hez kiadott driverrel (azóta sem adtak ki újabbat, 7-es alatt is ezzel ment), mondjuk TWAIN esetében ez annyira nem meglepő, de akkor is... Az általam használt gép egy Dell Inspiron 1545-ös laptop. A 8 telepítését követően nem működött a Bluetooth, a Dell honlapján nem volt újabb driver, a 7-eshez készültet pedig nem ette meg, ismert inkompatibilitási hiba miatt nem engedte telepíteni. Végül az internetet túrva csak találtam egy drivert, ami univerzálisan Broadcom chippel szerelt holmihoz való, ezzel ment. Oké, kipipálva. Következ gond: Alps touchpad. Nem ment a görgetés. Oké, általában optikai egeret használok, de zavaró, ráadásul a hivatalos driver lehetőséget ad arra, hogy a tapipad kikapcsoljon, ha külső egeret csatlakoztatok - ez hasznos a véletlen műveletekkel szemben. 7-es driver nem települ, végül a Dell honlapján egy másik notebookhoz kiadott Alps driver jelentette a fapados megoldást - ezzel ment. Egyébként az optikai egérről annyit, hogy ez egy Microsoft(!) 3000 típusú egér, amit bedugva a Windows 8 valami USB HID eszköz hibát jelez ki, eszközkezelőben sárga felkiáltójellel jelöli meg az eszközt, ami egyébként ettől függetlenül tökéletesen megy. Aztán jön a megoldatlan gond: a 8-assal szállított Intel grafikus meghajtóból kimaradt az OpenGL hardveres támogatása. Hogy miért, ezt sosem tudom már meg. A munkám miatt ez viszont elengedhetetlen, vannak olyan egyedileg a számunkra megírt szimulációs programok, amikhez nélkülözhetetlen. Nem igényelnek nagy gépteljesítményt, hiszen ezen a laptopon is vígan elfutnak az integrált GMA4500MHD-s videókártyán, de létszükséglet az OpenGL. Az Intel honlapján a 7-eshez készült driver van csak, amit a 8 nem eszik meg (látszólag, erről majd később). Írtam az Intelnek, hogy mi a helyzet: mivel a termék életciklusa lejárt (vicces, egy 2 éves gépről beszélünk, P8600-as, 2.4GHz-es proci, 3 GB RAM, teljesítménye több mint elég), ezért ők aztán nem írnak újabbat, majd a Microsoft(?) szállít legacy drivert. Írtam hát a Microsoftnak is: ők aztán ezzel nem foglalkoznak, ez a gyártói körbe tartozó kérdés. Visszaküldtek az Intelhez. Ezen a ponton akadtam el. Aztán gondolva egy merészet megkerültem mindenféle biztonsági figyelmeztetést, digitális aláírást ellenőrző akármiket, és "beerőszakoltam" a rendszer alá a 7-eshez készült illesztőprogramot. Működött, nem okozott instabilitást, ment az OpenGL is, de érezhető teljesítménybeli csökkenéssel, valamint imitt-amott megjelenítési hibákkal. Itt adtam fel az egészet, és fordultam a Microsofthoz a termék vételárának visszatérítése ügyében, amit készséggel meg is tesznek. Ha hinnék az összeesküvéses elméletekben, akkor azt mondanám, hogy nem akar a Mirosoft konkureciát a DirectX-nek. Továbbá mivel látszik az, hogy milyen irányba és milyen trendek mentén halad a Microsoft, elkezdtük az alkalmazások portolását Linuxra. Új gépet mégsem fogunk venni egy operációs rendszer kedvéért. Anno elég sokat vettünk ebből a típusból. Hát ennyi az én történetem."