• Komolytalan
    #25
    "Hosszú távon mégiscsak a külső spéci buszrendszer lenne szerintem a megoldás, nem az hogy a CPU-ba nyomorogtassanak mindenféle vezérlést, aminek hátránya:

    1.) Mivel nem az eszköz architektúrájának függetlenített és központi szereplője lesz a memóriavezérlő, ezért nem segíti a különböző procik CPU-GPU-stb. együttműködését
    2.) Emellett zabálják a sziliciumfelületet, nyilván növelik a belső fogyasztást, nehezítik a fejlesztést, bonyolítják és ezzel lassíthatják a CPU belső működését"
    Ha a processzor jelentősen gyorsabb, mint a memória, akkor oda kell cache. Különben a processzor - 1 magos is - csak áll és vár. Egy 486SX jóformán semmi másban nem tért el egy 386DX-től, mint 8Kbyte cache-ben - mégis a teljesítménye a duplája lett azonos órajelen. És a 486 még sokkal rosszabbul használta a cache-t, mint a mai procik.
    ARM - 386. Mai x86 - 486. Kicsi túlzással ennyiről szól az a történet, hogy mit érdemes, és mit nem érdemes tokon belül rakni. Pl. írod, hogy a GPGPU miatt... Én meg azt mondom, hogy egy modern proci, az egy AMD A-sorozatú APU, vagyis tartalmazza a GPU-t.
    "Ennek a részleteire elérhető valami dokumentum, mert érdekesen hangzik. Mondjuk a 8086-ost ne hozzuk ide, mert azt már a saját korában meghaladták, nemhogy az első ARM-ek..."
    Töltsd le az SDKját, és nézd meg. Engem ennyire azért nem érdekel - beérem azzal, hogy programozói fórumon ezt írták róla, akik foglalkoznak vele.

    "A 40bit még nem biztos hogy annyira gáz a 48bites vagy 64bites címzés helyett."
    Ja, az nem, csak az hogy 5 byte-os a pointer is (értsd: memóriában is 5 byte-ra van igazítva, a felső 3 byte-on van valami más).

    "Viszont ettől még a 64bites ARM-ekben van implementációtól függően 32db 64bites vagy 128bites általános regiszter, ez legalább olyan fontos mint a cache, és ebből a szempontból az x86 megintcsak sosem állt jól."
    32x128 bitbe nem sokminden fér bele, előbb-utóbb csak memóriához kell nyúlni, akkor meg elvérzik az ARM. Jelenleg a szuperalacsony órajele miatt még kevésbé fáj neki, hogy nincs tisztességes memória vezérlője, de ahogy nő az órajel, úgy romlik a skálázódása.