• sanyicks
    #17
    "Bazmeg akkor mindenki homokozik egész életében, mert azon nevelkedett? Hagyjuk már a hülyeségeket."

    Hülyeségekről te beszélsz... már attól nagy hőbörgés volt mert az ofisz 2007-ben talán lecserélték a guit... szóval ennyire hülyeség :D és a "szakemberek" is tudnak ilyet.

    "A Win 3.x nem is volt igazi oprendszer, hanem csak egy shell. És Win3.x shell alól a DOS-os programok nagyon csekély része futott (grafikus kb 1 se)."

    Marhaság, szinte minden futott rajta, csak a komolyabb dos játékok nem. De ez mindegy volt, mert a 2 egymás mellett volt, és a lényeg ugyan az. Monopol dos, ami a win terjedését segítette ami átvette a helyét.

    "Csak hogy a jobbakat említsem. Ráadásul akkor nem volt olyan komoly szerepe az OS-nek, mivel a felhasználói programok - "

    Ja és a nevükből ítélve mind dos kompatibilis volt :DD óóóóriási változás. Én még dosoltam, és ezekről soha nem is hallottam, sőt, senki sem a környezetbemben.

    "De miért olcsóbbak? Mert van rendes oktatás, vizsgák hozzá? Mert ha megmutatja az XY certificate-et, akkor tudhatod, hogy ez tényleg ért hozzá? Más oprendszereknél mi van? Rákeresek google-val, és gányolok valamit."

    Van rá rendes oktatás (rendes ugye klikkdroidkodást jelent itt), mert az m$ monopóliumhelyzetben volt mindig is, így volt pénze kialakítani a hálózatot, megkenni az állami oktatás döntéshozóit. (lásd ma magyarországon nem szövegszerkesztést és számítógéphasználatot tanítanak, hanem ofiszt és vindóz makrókat (hova kell klikkelni)).

    "Akkor mondj valamit, ami jobb 1 magos nyers teljesítmény mérésére." ne tőlem kérdezd engem valahogy a valós teljesítmény érdekel... nem fos szintetikus tesztek. de pl egy komplex tömörítésű video lejátszásból kikapcsolt hardveres gyorsítással lehet következtetni egy mai arm proci sebességére.
    Nekem egy 800 mhz-s a6-os van (jelenlegi előtti generáció), ez pl már izomból viszi az sd divx/xvidet, de h264 még szaggat Kb így volt a 750-es duronomnál is anno, úgyhogy azt a szintet már eléri.

    Többet nem próbáltam, nem igazán érdekel. Működik, gördülékeny mennek rajta a programok ami elvárható, több nem érdekes.
    Érdekesség még hogy egy egy mai a7-es 1 magos armon 1 ghz körül, átlag gpu-val már olyan játékok mennek butítatlanul, mint a max payne, gta 3, gta vice city, androidon. Ezek pc-re 2001, 2002, és 2003-ban lettek kiadva, és kb az említett 750-es duron vitte ezeket jól élvezhetően, bár utóbbi 2-t azért nem röccenésmentesen.

    Egyébként miért is számít annyira az a cpu erő ha minden a gpgpu felé mozdul? Egyedül a zintelnek számít nagyon, érthető okokból :D már az epl is az arm soc-án 2 magos cpu mellé 4 modulnyi gpu-t csomagol.

    "Lett 20+% összesített részesedése, szerver piacon közel 50%, és lett annyi készpénze, hogy megvette a két jelentős videochip gyártó egyikét. Most az hogy ez jó döntés volt-e vagy sem, az tök más lapra tartozik."

    Előtte is volt 20% részesdése. Kapott kb +7%-ot. A készpénz nagyrészt meg ugye elúszott az intel ügyeskedéseinek hála. Kifejlesztette az athlonokat, és szinte semmit sem kapott érte, mert a zemberek (akik szerinted nem begyepesedettek) akkor is a p4-et vették inkább 3x olyan drágán 2x akkora fogyasztással, kisebb teljesítménnyel.
    A döglődő ati-t egyébként fillérekért vették meg(azt is egyékébként az nvidia miatt döglődött ami olyan mint az intel kistestvére ha a mocsokkos trükközésüket nézzük). Apropó nvidia, ők a gpu gyártásból kezdtek arm socok gyártására és fejlesztésére nyergelni, és valahogy nem panaszkodnak(ahhoz képest hogy kb a legszarabb arm socot gyártják gpu-ban, és cpu-ban is, de legalább olcsóbb mint a többség). Biztos hülyék.

    "...és kisebb csíkszélességen gyárthatná mint bárki más, így alacsonyabb lenne a fogyasztás, és övé lehetne a teljes ARM piac. Csakhogy az nem tudom megvan-e, hogy ARM procikon kurva kicsi a haszonkulcs. Egy ARM proci ára tokozással-mindennel kevesebbe kerül, mint amennyit az intel egy átlagos prociján keres."

    Kár hogy ez nem így megy, lásd amd-nek is minimum 2 év kell hogy elkezdje az első arm alapú cpu-ját gyártani. Másrészt a csíkszélesség csökkentésével járó fogyasztás csökkenés már nem annyi amennyinek hiszed. Ivy bridge hűtésproblémák megvannak? És az éppen beteljesülő jóslat hogy egy idő után egyre kevesebb előnye lesz a csíkszélesség csökkentésnek, viszont a gyárak átállítása nem lesz olcsóbb.

    Az megvan hogy az asztali cpu piac erősen zsugorodik? Tök jó hogy az intelnek nagy haszna van a proci gyártáson (nem meglepő, hiszen pofátlanul drágán adják), csak ez nem fog már sokáig tartani :)

    "Akkor meg miért is kötné le a gyárait ilyen értéktelen hulladék termelésére?"

    pedig leköti, atomot gyárt, ami a cpu gyártás szégyene a p4 után...

    Nem értem egyébként még is hogy van az hogy az arm az értéktelen, még is az intel nem tud olyan watt/teljesítmény arányt elérni. Arm kevesebből tud ugyanannyit, mint az intel, ebből nem éppen az jön le hogy az arm hulladék, hanem az hogy az intel az :)