Komolytalan#16
" Mint írtam a begyepesedettségtől is függ, és a leendő szerveradminok wintel pc-n nevelkednek..."
Bazmeg akkor mindenki homokozik egész életében, mert azon nevelkedett? Hagyjuk már a hülyeségeket.
"Egyébként a vindóz a 3.x korban kezdett terjedni és mivel dos alapú 100%-ban kompatibilis volt :)"
A Win 3.x nem is volt igazi oprendszer, hanem csak egy shell. És Win3.x shell alól a DOS-os programok nagyon csekély része futott (grafikus kb 1 se).
"ibm pc kijön, olcsóért, elterjed, kizárólag dos van rá."
Nana. Ott volt az Amiga, olcsóbbért, 32 bites, valódi multitaszkos, grafikus OS-el. Egyébként el is terjedt, csak hát szegény NEM FEJLŐDÖTT. A PC meg igen.
"Szóval desktop pc-n a microsoft os-nek nem kellett versenyeznie soha semmivel, mert alapból monopolhelyzetből indult."
Ez se igaz, mert már akkoriban is volt:
- Norton DOS (későbbi DRDOS)
- 4DOS
- PTS DOS
Csak hogy a jobbakat említsem. Ráadásul akkor nem volt olyan komoly szerepe az OS-nek, mivel a felhasználói programok - de még a rendszer programok egy része is - nem beleintegrált izék voltak, hanem sima exe programok, amikből azt használt az ember, amit akart. Ott volt pl. a QEMM386, ami egy memória (EMS) manager volt. Ma már elképzelhetetlen, hogy egy oprendszer alá külső memória kezelőt tölts be.
"nocsak, apik sincsenek, kernel hívások, stb?"
APIk nincsenek. Az első körben grafikához kell, ami szerver szoftvereknél nem igazán hangsúlyos, sokszor nem is szükséges. A rendszer hívásokban lehet eltérés - ezért mondtam, hogy kis túlzással - de ez általában 1 system package, amiben van idő lekérdezés, meg hasonló dolgok. Volt régebben valami cikk, hogy több mint 1 millió soros szerver szoftvert másik vasra, másik OS-re 2 nap alatt portoltak. Mondjuk segédprogram az volt hozzá, de akkor is.
"Na meg ugye a csak wintel-hez értő szakemberek, akik nyilván olcsóbbak is, mivel többen vannak a desktop elterjedtség miatt."
De miért olcsóbbak? Mert van rendes oktatás, vizsgák hozzá? Mert ha megmutatja az XY certificate-et, akkor tudhatod, hogy ez tényleg ért hozzá? Más oprendszereknél mi van? Rákeresek google-val, és gányolok valamit.
"remélhetőleg nem sikerült, a superpi egyébként közröhelynek örvend már szerencsére, ha valaki benyögi hogy azzal tesztel :D annyira semmire sem jó az a cucc, hogy még x86 proci közötti tesztre sem érdemes használni."
Akkor mondj valamit, ami jobb 1 magos nyers teljesítmény mérésére. És nem használ GPU-t, valós feladatot old meg, ellenőrizhető módon (ugye régi intel vicc a 2+2=5, de q.rva gyors voltam). Mind1 nekem mi a neve, ne legyen superpi: számolja ki a pi első 1 millió számjegyét, és mondja meg hogy hány másodperc. Vagy éppen óra.
"Ja hiába, végül is ez a "legjobb gárda" képtelen egy olyan x86-os procit összehozni ami felveszi a versenyt egy arm cpu-val, ár/teljesítmény/fogyasztás arányban."
Ha akarná az intel licenszelné az ARM-ot, és kisebb csíkszélességen gyárthatná mint bárki más, így alacsonyabb lenne a fogyasztás, és övé lehetne a teljes ARM piac. Csakhogy az nem tudom megvan-e, hogy ARM procikon kurva kicsi a haszonkulcs. Egy ARM proci ára tokozással-mindennel kevesebbe kerül, mint amennyit az intel egy átlagos prociján keres. Akkor meg miért is kötné le a gyárait ilyen értéktelen hulladék termelésére?
" Intellel desktopon nem lehet versenyezni, mert izomból lenyom, lásd az amd, ami sokkal jobb cpukat gyártott egy időben, még is mit ért vele?"
Lett 20+% összesített részesedése, szerver piacon közel 50%, és lett annyi készpénze, hogy megvette a két jelentős videochip gyártó egyikét. Most az hogy ez jó döntés volt-e vagy sem, az tök más lapra tartozik. Az viszont tény, hogy az AMD-nek 2 gyára volt (proci gyártásra már akkor is kb csak a Drezdai volt jó), az intelnek meg több mint 30. Szóval azért azzal, hogy 3-5 évig jobb teljesítményt nyújt a másiknál, az kevés volt.
"Na meg valamiért az intel is erőlködik a sok gyenge mag kevés erős helyett koncepióval, lásd a 48 magos chipes cikket, meg a larrabee-t (igaz ezt részben azért csinálja mert képtelen egy normális gpgpu-t összehozni)."
Egyrészt azt nézzük mi van a piacon, másrészt a Larrabee az ahogy mondod, GPGPU helyett volna, csak hát az intel nem vette még meg az nvidiát, szóval neki nehezebb dolga van mint az AMD-nek.