• duke
    #176
    " Hiába van 1000 m3 sör egy fesztiválon, ha csak két csapon tudod csurgatni kifele a nedűt, mert a csapok száma iszonyat drága. A szövegben amit írsz az energia és teljesítmény fogalmát is simán kevered. Na, ez gimis anyag volt a régi szép időkben...
    A szél és nap dettó ugyanez azzal medobva, hogy a csapok telesítménye időjárásfüggő és nem jósolható meg még középtávon sem."

    Nem kevertem en semmit semmivel. A dolog egyszeru, boven van eleg energia a szelben es a napsugarzasban, es meg van a technologia amivel azt kinyerjuk belole. A megoldas csak penz kerdese, a gazra, szenre, olajra, kornyezeti karokra elpazarolt ezer milliardokbol szel, nap eromuveket, es a hozzajuk szukseges akkumlatorokat, es szallitasi kapacitast kell epiteni.
    A Nemeteknek is, csak az problemajuk, hogy idonkent nem tudnak mit kezdeni, a megtermelt arammal.

    "Mitől lenne olcsóbb? Pont az a baj te szerencsétlen, amit írtam. 300 milló dollár egy 20MWe naperőmű. Ezt mindnehol fel kell építeni. Ha mindehol ilyen épül akkor hogyan lesz olcsó...? Az év 30%-ban a földfelszín nagy részén a teljesímény NULLA, mert lényegében csak a látható fény jön át erősen topítva a zárt felhőrétegen és a ködön."

    Meg ha epitettek is ennyiert eromuvet, az arak folyamatosan csokkenenek, ahogy fejlodik a technika. Kb 5 eve mulva mar 10-ed ennyibe fog kerulni. Jonnek a koncentratoros napcellak, sokkal jobb hatasfokkal, es egyebb technologiak. Es a lenyeg, hogy az arakba bele kene szamolni, a fosszilis es az atomeromu minimum 30 evnyi uzemanyag koltseget, valamint a kornyezeti kart. Ha ezeket beleszamolnak, akkor kizart, hogy a nap, szel eromuveknel olcsobban termelnenek.
    Az arakrol meg annyit, hogy most epul Romaniaban, egy 600 mw-os szeleromu 1.1 milliard euroert, ez mindjart hatod annyiba kerul, megawattonkent, mint amit te irtal. Fantanele-Cogealac Wind Park