• SchumiBacsi
    #171
    Szeretlek :D

    Korlátlan, mint a korlátlan net... azaz időzónánként van pár óra amikor teljesen kihasználható a rendszer... úgy a nap, mint a szél. 1ébként a Német most azzal fog sz*pni, hogy nem tud 9GW-ot levinni délre. Afrikából a jövőben hogy hozol fel több száz GW-ot? Aztán miből állítasz elő ekkora "korlátlan" kapacitást? Természetesen azokból az anyagokból amiből egy bejáratott hagyományos erőművet is.

    A naperőmű, mint már írták sokszor, optimistán becsülve naponta csak néhány órát mennek maxon, még néhányat kisebb teljesítményen aztán teljes éjjelen át állnak. Ugyanakkor a befektetett pénz többszöröse a hagyományoshoz képest. Egy hagyományos erőmű a nap 24órájában, egy évben 330napot képes menni minimum. Pakson, 1hónap alatt szedik rendbe a blokkokat minden évben mindet. 4blokk van, tehát egy évben 4hónap az az idő, amíg az erőmű nem 1800 hanem "csak" 1400MW-ot ad. Ez körülbelül 90% kihasználtság. A naperőmű legjobb esetben is 30%, mert éjjel az 50% alapból kiesett. Tehát hogy a naperőművet biztonságosan rendszerbe illeszd, tegyél még mellé ugyanakkora hagyományosat, hogy ha leáll mondjuk a zivatar miatt, akkor legyen tartalék.

    Ez finoman fogalmazva is pénzkidobás, mert hiába a drága csilivili naperőmű, ott van mellette a legdrágább gázturbina. Ennek a napenergiának és szélnek nagyban sok értelme nincs hosszútávon. Napkollektor minden háztartásba na az már inkább, de nem áramtermelésre.

    Arra ott vannak az alaperőművek atom, és szén. Menetrenderőművek, olaj és gáz, valamint a csúcserőművek, szintén olaj/gáz. Vízerőművet ahová lehet oda kell tenni. Napot szelet szintén csak oda ahol tényleg értelme van, sivatag és tengerpart. De akkor szállítsd el az áramot korrektül. Főleg ha már 10GW-nál jársz. 400kV-ból körülbelül 10db kellene 750kV-ból 5db 1150kV-ból 3db. De az üzembiztonság, távvezetéki üzemzavar esélye miatt nemárt ha 2× ennyi van.