• kvp
    #10
    Az amazon csak hatarozatlan idore berbe adja a konyeveket az ugyfeleinek. Ezt a szerzodest pedig barmikor joga van indoklas nelkul felbontani vagy megvaltoztatni. Mar vettek le konyvet utolag az emberek gepeirol, pl. az 1984-et a jogtulaj keresere, ami eleg talalo modja volt az amazon rendszerenek es szabalyainak demozasara.

    Egyebkent digitalis tartalmat csak titkositatlan (drm mentes) modon erdemes beszerezni, onnantol az ember azt csinal vele amit akar. Titkositott tartalmak es a hozzajuk tartozo megjelenito programok eseten mindig megvan a tartalom elvesztesenek az eselye, mert vagy a kiado vonja vissza a jogot vagy csak lejar a kulcs. Ez utobbihoz meg online kapcsolat sem kell, sot pont ennek hianya okozza a kulcsok lejarasat. Amit nem lehet beszerezni legalisan es drm mentesen, annal erdemes vegiggondolni, hogy fontos-e szamunkra es ha igen, akkor az ember kenytelen illegalis modon beszerezni. Elelmiszernel is ez a helyzet, ha nem tudja az ember legalis modon beszerezni, akkor ha kell eroszakkal fogja. A digitalis tartalmak esten annyi a kulonbseg, hogy egyreszt nem annyira fontosak a tuleles szempontjabol, masreszt az eredeti peldany lemasolasaval fiziaki eltulajdonitas nelkul lehet beszerezni oket, tehat csak penzugyi veszteseget jelentenek, mig a fenti peldaban az elelmiszer valaki masnal fizikailag is hianyozni fog. (ez a kulonbseg az anyagi es a fizikai karokozas kozott) Bizonyos csoportok szerint a pusztan anyagi karokozas (szerzoi jogok megsertese) nem szamit tenyleges buncselekmenynek.

    ps: Ertelmes ember nem fizet azert amit ingyen is beszerezhet. Ha lehetne ingyen ennivalot kapni, akkor azert sem fizetne a tobbseg.