• halgatyó
    #7
    Az emberiség napjainkra elért egy olyan tudományos (és technikai) szintet, ahonnan az eddigi módszerekkel hatékonyan továbblépni nem lehet. Nemsokára pedig sehogyan sem.

    Az életünk rövid, a tanulásunk pedig lassú. Emiatt egyre kevesebb ember tud a tudomány csúcsain megállni, ahol az igazi újdonságok létrejönnek, és ezek az emberek is
    -- egyre hosszabb tanulási idő után képesek erre,
    -- egyre szűkebb szakterületen (méghogy polihisztorok... lassan alighisztorok leszünk)

    (Most szándékosan nem mentem bele a tudománytól egyre jobban leszakadó tömegeknek a tudományos-technikai halaáds iránti bizalmatlanságának kérdésébe, a mindenféle áltudományos és a környezetvédelem álarcába bújó tudomány-utálat sajnálatos terjedésébe)

    Ez a tendencia a tudományos-technikai haladásnak gátjává ávlik, amelynek feloldása még megoldásra vár.

    1.) Egyik lehetőség az életkorunk jelentős meghosszabbítása (nem a vén vegetálás időtartamát kellene meghosszabbítani, hanem az erőteljes fiatalságét!)

    2.) Másik lehetőség az intelligenciánk jelentős emelése. Ez akkor jelent megoldást, ha a tanulás sebessége is arányosan nő.
    Ehhez járulhat hozzá az agy kiegészítése valamilyen számítógépes megtámogatással, valami közvetlen (és igen nagy adatátviteli sebességű) agy-számítógép kapcsolattal.
    Ez bizony tömény scifi, most még.

    3.) Harmadik lehetőség az lehetne, ha több ember agyát lehetne összekapcsolni közvetlenül úgy, hogy ne kelljen a rettenetesen lassú, és meglehetősen gyenge kifejezőképességet biztosító beszédre hagyatkozniuk. Valahogy úgy, mintha egyetlen hatalmas agy lenne.
    Ez még inkább scifi, és amellett alighanem sokat ódzkodnak majd az ilyesmitől, nagyonis okkal! Ugyanis ebben a pillanatban megszűnne a magánember, és megszűnnének a saját, másokkal meg nem osztott infók.
    A hatalomnak nagyon hatalmas eszköz kerülne a kezébe ezzel. (de már a 2. pontbeli megoldással is, sajnos)

    Márpedig az elmúlt évezredekben bebizonyosodott, hogy a hatalom számára NEM a belső fékek jelentik az aljasság korlátait, hanem csupán az eltaposottak lehetséges reakciói (egyéni vagy csoportos lázadás, szabotázs, bojkott)
    Ha a hatalom korlátlan eszközt kap a kezébe, akkor nekünk végünk! Akkor az emberiség a JELENLEGI formájában (egyének együttműködő összessége) meg fog szűnni.

    Ha valamikor, egy történelmi korban a hatalom birtokosainak kezébe kerül az élet jelentős meghosszabbítása és a gondolatok kiolvasásának és befolyásolásának lehetősége, akkor az a hatalom korlátlan időre bebetonozta magát a csúcson, megdönthetetlenül.
    Ez az, ami igazán fenyeget, nem a "rohanó életmód" meg hasonlók.