• Vol Jin
    #10
    Szerintem nem hajaz az MS az Applere. Az MS egy szoftvergyártó, aki készít olyan hardvereket, mint amire más gyártóknak eladja a szoftvereit (kivétel Xbox). Míg az Apple egy operációsrendszer gyártó, amihez csak ő gyárt hardvereket. Még a 90-es években, amikor pont az MS, azaz Bill Gates mentette meg az Applet egy tőkeinjekcióval a csődtől, akkor az is felmerült, hogy az Apple kiadja licencbe a hardvereinek a jogát, és szállítja az OS-t hozzájuk, azaz, egyfajta MS lesz. Az MS kisegítette, és ez nem történt meg. Visszatért Jobs és a számítógépgyártás helyett zenelejátszókat kezdett árulni, de nem abban találta meg az üzletet, hogy eladja a lejátszót, hanem leszerződött a zenekiadókkal, és zenebolthoz kötötte a termékét. Akkor úgy nézett ki, hogy megszűnik IT-cégnek lenni. Hatalmas profitra tett szert a zenepiacon, és ebből, meg a kialakult hűséges fogyasztókra alapozva, a számítógép üzletágat is feltámasztotta.

    Gyakorlatilag a játékkonzolok üzleti modelljét átültette a zenelejátszókra.

    Az Apple ma egy operációs rendszert forgalmazó cég, ami kizárólagos joggal hardvert ad a szoftvere mellé, és az egészre ráhúz egy online szoftver- és médiaboltot.

    Az MS meg egy szoftvercég, aki belép a hardverpiacra is, de nem kapcsolja össze kizárólagos jogokkal a két üzletágát, és mellékesen az online boltban is próbálkozik.