• fszrtkvltzttni
    #61
    "A hagyományos lézerek fényüket két tükör, valamit egy félvezető anyag, az úgynevezett gerjesztett médium segítségével erősítik fel. Ahogy a fotonok oda-vissza pattognak a tükrök között izgatni kezdik a gerjesztett médium atomjait, amik az eredetiekkel megegyező frekvenciával rendelkező fotonokat bocsátanak ki, végül egy fókuszált lézer fénysugarat eredményezve."

    Ez nagyon gáz. Fogalomzavaros tükörfordítás! Hol volt az eredetiben félvezetőről (semiconductor) szó?! Cseréljétek már le a következőre:
    "A hagyományos lézerek (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, indukált emisszió általi fényerősítés) a fényüket két párhuzamosan elhelyezkedő tükör és a köztük lévő aktív közeg segítségével állítják elő. Ezt a rendszert együtt optikai rezonátornak nevezik. Első lépésben az aktív közeget gerjesztik, un. populáció inverziót hozva létre. Ezután a kezdetben spontán emittálódó fotonok, a nagy fényvisszaverő képességű tükröknek köszönhetően újra és újra visszatérnek a gerjesztett aktív közegbe, ahol indukált emissziót váltanak ki. Mivel az indukált emisszióban keletkező fotonok iránya (és fázisa) azonos az emittálódásukat kiváltó fotonok irányával (és fázisával), ezért a lézer fény jól fókuszált (és koherens) lesz."

    esetleg még ezt oda lehet írni:
    "Mivel az indukált emisszió a keletkező fotonok számával arányosan erősödik, a folyamat öngerjesztő, és a fotonok száma időben exponenciálisan nő, egészen addig amíg az aktív közegben fennáll a populáció inverzió. Éppen ezért megfelelő aktív közeg és gerjesztés segítségével rövid időre akár extrém nagy (néhány femtoszekundumig akár petawatt nagyságrendű!) teljesítményt is el lehet érni. A ... kutatói hasonló elven működő eszközt kívánnak létrehozni, hogy ezzel felerősítsenek egy gyenge, a fekete lyukak Hawking-sugárzásához hasonló, laborban létrehozható effektust. Az eszköznek, ha működik, jelentős gyakorlati haszna lehet, mivel a hagyományosnál jóval kisebb hullámhosszon működő kompakt lézer megépítését tenné lehetővé, mellyel nem destruktív anyagszerkezeti vizsgálatokat lehetne végezni. Összehasonlításképpen: jelenleg hasonló vizsgálatokat csak nagy és drága részecskegyorsítók segítségével előállított szinkrotronsugárzással lehet végrehajtani."

    Ennél többet ez az egész nem érdemel! A részleteit úgyis csak az a fizikus érti aki erre a területre szakosodott! Adok egy tippet a cikkírónak. Máskor olvassa el az eredeti szöveget, amit nem ért annak olvasson utána, majd a végén írja le amit megértett, többet NE! Mert, ad egy, úgyis hülyeséget fog írni, ad kettő, a maradék csak a pénzt utaló értelmi fogyatékosoknak szóló marketing szarság! Sajnos!

    A nem bölcsész nyelvészkedőknek:
    Hogy keletkeznek a szavak? Szakzsargon? Úzus? Vannak szabályok és vannak kivételek! Mert akiknek fontos annak pont úgy egyértelmű! De te, aki nem értesz se a nyelvészethez, se a témához, te aztán osztod az észt! Gratulálok! És az egészet arra alapozod, hogy az ott nem egy lyuk! Definiáld már a lyukat, mielőtt ilyen erős kijelentéseket teszel! Aztán bizonyítsd már be, hogy az ott nem egy lyuk!