• lordsithlord
    #11
    Csak összegzésképpen: igen, ha külön-külön vesszük az Apple bakijait, akkor hülyeség arról beszélni, hogy no, ez mutatja az Apple végét.

    De ha a teljes nagy képet nézzük, mit is láthatunk?

    Az Apple éveken keresztül tényleg valami egyedit tudott mutatni, hiszen minden cucc, amit betett a gépeibe, saját fejlesztés volt. Lényegében saját szabványaik voltak, a gépeik teljesítménye pedig messze jobb volt, mint a hagyományos PC-ké. Ezt nem lehet tagadni.
    Azonban jött az isteni szikra, hogy anyagilag ez nem éri meg és átálltak az Intel alapú termékek gyártására. Ez lényegében az Apple alapjait ölte meg, hiszen elvesztette az egyéniségét.
    De persze így is kellett valami egyéni dolog, hát fogták és elkezdtek a dizájn elemekkel játszadozni. Jött a fém ház, aztán az egyre kisebb gépek. De ez már messze nem arról szólt, hogy az Apple termékek teljesítményben milyen jók (bár tény, hogy igyekeznek a megjelenéskori legjobbak lenni, csakhogy ne felejtsük el, hogy míg ők átlagosan 2 évente jönnek ki új hardverrel, addig az ellenfeleik fél - egy évente új modelleket dobnak a piacra, ami lehetővé teszi, hogy beelőzzék őket), hanem arról, hogy milyen pofásak. Igen, ezzel is lehet vásárló közönséget vonzani, de kérdés, hogy meddig (érdemes megnézni a Blackberry esetét, ők is sok szép dologra lehettek büszkék, pl. qwerty billentyűzet és saját üzenetküldő rendszer, aztán mégis mekkorát buktak).

    Az az igazság, hogy ha az összképet nézzük, akkor lehet igazán látni, hogy az Apple bukásra van ítélve, hacsak nem kapnak észbe és változtatnak több dolgukon is. Nem 1-1 "apróság" az, ami ezt mutatja, hanem az, ha megnézzük, miben is jobbak, mint az ellenfeleik. Lehet őket védeni ezerrel, de technikailag nem jobbak igazán (oké, akad 1, talán 2 kiemelkedő dolguk, lásd fogyasztás, de ez sem elég egy idő után a boldogsághoz), minőségben egyre több probléma akad, ráadásul míg korábban egy komoly hosszú távú tervvel rendelkeztek, addig ma egy kapkodó, nem igazán átgondolt rövidtávú terv látható náluk. Ez pedig nem igazán bizalmat keltő dolog, ráadásul igen gyorsan akár a minőség rovására is mehet (valószínűleg nem véletlen, hogy mint azt már többször írtam, hogy alapvetően csak 1 év garit vállalnak be, a bővítés meg majdnem dupla annyiba került náluk, mint a többi gyártónál).