• NEXUS6
    #36
    Valóban valami ilyesmi gond van.

    Nézzük, hogy állt a hatalmi helyzet a hidegháborúban és hogy áll most.

    Akkor volt 2 szuperhatalom, mondhatni szupertechnikával. Fegyverzet terén bizony az oroszok soxor hozták azt a szintet, amit az amcsik. Lehet, hogy fapadosabban, esetleg több emberi erőforrás árán (ez háborúban veszteség ugye), de a végeredmény egál. Lásd Vietnámi-háború, 3 millió halott vs. 50 000 halott és a végén a komcsiké lett még is az ország.
    Akkoriban az állam egyrészt iszonyatosan sok pénzt ölt a húzó technológiákba, az űrkutatás, űrhajózás pont ilyen. Mert mi kell hozzá, rakéta (hajtómű) + fejlett elektronika, új ötvözetek, stb. Jé hát ugyan ezek kellenek egy interkontinentális ballisztikus rakétába is, fasza!:)
    Ja és a gyártás minősége. Oroszoknál gulág, volt egy film, hogy egy olasz származású repülőmérnököt is elvittek, aki megkérdezte, hogy most miért kellett, amikor önként jött a Szu-ba, és szabadlábon is kiba jó repülőgépeket tervezne. Berija valami olyasmit mondott neki, hogy csak azért zárták be, mert most még jobb gépeket fog tervezni, hogy szabadlábra kerüljön.
    Ez is egy szempont. De a nyugaton ezt pozitív motivációval akarták elérni. A melósok a hidegháború alatt éltek a legjobban relative, a gazdasági fejlettséghez képest, mert nem volt mindegy, hogy a legyártott termék, gyak fegyver milyen minőségű, eljut-e a frontra a repülő, vagy még elötte lepotyog.

    Ma az amcsik még mindíg viszonylagos technológiai előnyben, gyak egyedül dominálják a világpolitikát. Nincs kihívó, nem kell fegyvert gyártani, nem fektetnek be sem az űrkutatásba, sem más fejlettebb technológiákba, sem a hadseregbe. Pl azt mondjuk az IT fejlődik, mint a villám.
    Kackac:DDDD!!! De ha azt nézzük, hogy van már olyan alapkutatás, amivel fénnyel szabályozott felületi hullámokkal, pazmonokkal, kb 100 THz-es digitális elektronikát tudnánk csinálni, akkor iszonyatosan lelassultunk, kb 10 éve 3 GHz-körül szüttyögünk csak a magokat szorjuk veszettül.
    De kit érdekel egy fejlettebb technológia, amikor a szilicium alapú félvezetőkkel legyártott csippeket kell eladni, mert ilyen gyárak vannak dögivel, és újat, más technológiájút kifejléeszteni, felépíteni senki nem kocskáztatja meg.
    Melósok meg szophatnak, nem kell sehogy sem ösztönözni a munkára, mert ha rossz a termék, bexarik a teló, akkor az eladó legfeljebb azt mondja ez nem hiba, hanem fícsőr. Az utolsó konzolgeneráció ere nagyon jó példa. A több 100 000 Ft értékű cuccosok a xar hűtés miatt mentek főleg tönkre. Ez konstrukciós hiba volt alapvetően, de azért is, mert pl gagyi (értsd olcsó) hővezető pasztát alakalmaztak, vagy mert a trehány melós nem húzta le a hővezető pasztáról a védőfóliát, mielött a hűtőbordát rárakta volna az alaplapra, meg ilyenek.

    Itt tartunk most, amíg nem lesz egy komolyabb politikai szembenállás, addig ebben a rendszerben mind a technológia, mind a társadalom (értsd melósok) hanytlásra van ítélve.
    Vagy új ellenség kell, vagy új rendszer.

    Szar ügy.