• endrev
    #23
    Bannedusermail, az állításod, miszerint baromság, baromság. A magyar nyelv a multiragozós permutációnak köszönhetően 2,5 milliárd szóval rendelkezik. Az angol csak 300 ezerrel. A magyar nyelv informatikailag (tehát matematikailag leírhatóan, nem pedig szubjektíve) annyival kifinomultabb az angolnál és hasonló nyelveknél, amit úgy lehet szemléltetni, hogy ha a pl. angol szavak kis bodegák, némelyik ablakos, legtöbbje ablaktalan, akkor egy magyar szó szép ház. A mondatok pedig utcák: bodegákból vagy szép házakból álló.

    Ne-nee, még ne sértődj meg, előbb nézz utána, hány nem magyar hülye nagy ember mondott a magyar nyelvről a maga megfogalmazásában ugyanilyen hülyeséget. :) Tudod, ilyen kis senkik, mint Grimm, meg J.B. Shaw, Teller.

    Gugliztam: Nicholas Lezard kritikája Szerb Antal "Utas és Holdvilág"-ról a The Guardien-ben 2004. ERTL ISTVÁN fordítása)

    "A magyarok tulajdonképpen nem is földi lények, hanem egy szuper-intelligens földönkívüli-faj, amelynek sikerült egybeolvadnia az emberiséggel, s csak műveik zsenialitása és nyelvük teljes érthetetlensége árulja el őket."

    Jakob Grimm meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos
    nyelvtan megalkotója is volt, mondta: "a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".


    N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század):
    "Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."


    George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta:
    "Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit."

    Grover S. Krantz amerikai kutató:
    "A magyar nyelv ősisége Magyarországon /.../ meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét /.../ az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

    Berglund svéd orvos és műfordító:
    "Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

    Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson:
    "...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar."
    (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)