• defiant9
  #96
  "ne a szavak jelentéséből csinálj fizikát"
  "A sötét jelző a csillagászatban azt jelenti: nem látható, vagyis elektromágneses spektrumban nem észlehető"
  Remélem nem csak én látom a kettősséget az álláspontodban.

  "Ez csak egy név, de annak nevezed aminek akarod!"
  Azzal egyetértek hogy nem egzakt, de a névadó gyakran próbál meg jelentést tenni az elnevezés mögé: pl. az infravörös elektromágneses sugárzás is egy tartalmas név a melegre:), még a charming mögött is ott vannak a fizikai paraméterek jellemzése.

  "Szerintem abban te is egyetértesz, hogy sötétben nem látsz semmit. Mi kell ahhoz hogy láss (a szemeden kívül)? Elektromágneses kölcsönhatás"
  Ha már nyelvészkedünk akkor: a látáshoz az agy is kell mivel beleértjük a vizuális információ értelmezését is. (van aki csak néz, de nem lát :)
  (Egyébként érdekes téma hogy azzal hogy látunk(mérünk valamit) meg is változtatjuk a világot->kvantum szuperpozíció.)
  A fekete lyukban is zajlik elektromágneses kölcsönhatás mégsem látjuk, illetve a sötét anyag nem vesz részt benne mégis "látjuk" a gravitációs lencse hatás miatt. Ha ismernélek és csak a fekete sziluettedet vagy falra vetülő árnyékodat látnám akkor is felismernélek, és csak emiatt nem neveznélek sötétnek:) Talán ha kiderülne hogy abszolút fekete tested van:)

  "Óh, már csak jelző?"
  Milyen kérdőszóra felel tehát minőségjelző volt mindig is, 7.-ben megtanultam:)

  "a témáról beszélnénk"
  Maga a téma miszerint van egy szupi felbontású infravörös kameránk amivel lekattintgatunk mindent amit csak tudunk az számomra nem túl érdekes, legyen vmi. eredmény, mondjuk hogy lokálisan ingadozó a tágulás és akkor jöhet az 5. elem vagy más elmélet.