• Irasidus
    #87
    Köszi, ezt nem ismertem. Ha végigolvasod, a szerző Joseph Silk maga is elismeri elég spekulatív jellegű az állítása. Hiszen állításának alátámasztásához elve bizonyítatlan elméleteket használt. Nagyon alternatív, és nagyon bizonyíthatatlan. A hiba abban van, ha úgy adod elő, hogy ez a magyarázat az egyetlen, vagy a legjobb. Nem az. Még egyszer köszi ezt nem ismertem.

    "A villámos analógiád nagyon rossz, anno is azt mondták hogy a villámlás jelensége létezik, és most is azt mondjuk hogy a sötét anyag által létrejövő tömegvonzás létezik."

    Pontosan. Mit tapasztaltak amikor villámlott? Fény, és hanghatást, de senki nem tudta mi az. Létezik egy gravitációs hatás de senki nem tudja mi az. Teljesen jó példa.

    "A sötét elnevezés szvsz. két okra vezethető vissza: nem látható/egzaktul nem detektálható/de ott van, nem nagyon tudjuk mi lehet az. Mi magyarok a "fekete ló" kifejezést találtuk ki erre, nyilván a kultúránkhoz passzolóan."

    Megint nyelvtant kevered bele a fizikába. Azért arra kíváncsi vagyok, a bájos részecskére mi lenne a magyarázatod (miért bájos)...? ;)

    A sötét jelző a csillagászatban azt jelenti: nem látható, vagyis elektromágneses spektrumban nem észlehető. Anno 70 évvel ezelőtt még rejtett tömegnek, rejtett anyagnak is hívták. A csillagászatban nem újdonság ez. Exobolygók sem láthatók csak gravitációs hatásuk alapján észlelik, úgyszintén a molekuláris hidrogén, vagy fekete lyuk, IR bands, stb. Gravitációs hatása van, ezt szerinted figyelmen kívül kellene hagyni, és sötét szavakkal játszani... Amúgy a neutrínót meg szellemrészecskéknek hívják, de hívhatnák sötét részecskéknek is, mivel nem láthatók, nem vesszenek részt em. kölcsönhatásban.

    "Tipikusan egy csillagász makro szintű választ keres a kérdésre, egy részecskefizikus meg mikro-t, de ez így helyes, mert így lesz több szakértői elméletünk."

    Pontosan. Van egy kimutatható jelenség, amire válaszokat keresünk. Így működik a tudomány.

    "A neked szimpi elmélet hogy a sötét anyagra jutó %-ot szépen áttoljuk a normál anyag térfelére volt a kiindulási pont, csak hát senki nem tudott elméletet gyártani ekkora mennyiségre, így létrehozták a "valami más kategóriát"."

    Nem elmélet, ez mérési eredmény.

    "A sötét energiában az a kemény hogy azt sem igazán tudjuk mi is a tér, és meg kellene magyarázni a tágulását."

    Einstein óta elég jól ismerjük. A téridő metrikus tenzorokkal leírható. Meg van magyarázva a tér tágulása, az eseményt új hívják ősrobbanás.

    "kvintesszencia: Azért a név itt is árulkodó: 5. elem/energia. Valami amit annyira sem ismerünk hogy beszédes nevet adjunk neki. Azért az jelent valamit hogy wiki is egy rövid szócikkben intézi: http://en.wikipedia.org/wiki/Quintessence_%28physics%29""

    Nyilván, ha wikiről tájékozódsz akkor keveset tudsz meg róla. De értékelem, hogy legalább utánanéztél. A kvintesszencia lényege, hogy egy időben változó skalárteret vezet be a kozmológiai állandó helyett.

    Quintessence

    "Egyébként a nagyon komplex dolgokat is le lehet vinni akár egy óvodás szintjére, az sg.hu olvasói sem több oldalas egyenleteket levezetését kapják egy-egy téma kapcsán."

    Persze le lehet vinni, csak az óvódás színt lesz. Ez komolyan gondoltad? :D

    "A fizikusok ált. az egyszerű/elegáns megoldását szeretik 1-1 problémának és ez eddig működött is, de amikor 6 húrelmélet van 10-26 dimenzióval akkor sok a fejcsóváló is."

    Az elegáns szó megint csak egy pongyola (óvódás) fogalmazás. Occam borotváját. „Csak szükség esetén posztulálj sokféleséget”. Ezzel mi a problémád?

    "A cikkben lévő fotózgatástól én nem várok semmi áttörő eredményt, inkább csak pontosabb számokat, szvsz. a megoldást lefelé kellene keresni de félő hogy megálljt parancsol az hogy nem tudunk kellő energiamennyiséget koncentrálni a továbblépéshez, úgyhogy én már inkább az intuitív elméleti fizikusokban bízok:)"

    Lefelé keresés alatt azt érted részecskéket? Keresik. Elég naiv elképzelés, hogy amit olvasol az az egyetlen kutatási irányzat. A sötét anyag, meg energia kutatása (kapaszkodj meg) sok irányban történnek. Wow!