• Irasidus
    #66
    A sötét anyag kimérése bármelyik csillagvizsgálóban lehetséges, nem nagy ördöngösség. A méréstanból ma már nem nagyon vannak publikációk, inkább az eloszlás, illetve a típusa alapján. Ja, igen, három fajtája van, hideg-sötét anyag, forró-sötét anyag, és lagyonos-sötét anyag. A másik, hogy a publikációk fizetős oldalakon vannak. Neked gondolom nincs hozzáférésed? Mindenesetre, ha nagyon szeretnéd tényleg összegyűjtök neked egy csokorral, de akkor azt csak holnapra. Addig itt van egy kis (nem válogatott) ízelítő:

    CDMS - Hideg sötét anyag

    Talán beszéljünk a mérésről egy kicsit előbb. A sötét anyag mérése Kepler bácsi törvényi alapján történik, illetve Einstein bácsi gravitációs lencse hatása alapján. Hasonlóan mint anno az Neptunusz felfedezték az Uránusz pályának torzulásából, vagy a ma divatos exobolygók gravitációs hatásából. Vagy a Kvazárok felfedezése... Ez nem bonyolult dolog. Az első mérést Fritz Zwicky publikálta 1934!

    A sötét energia kacifántosabb, mert ott sok Ia szupernóva lumoniozitásának kimérése szükséges (sok ezer), illetve függvények és diffi egyenletek ismerete. Amit most nyilván nem fogok leírni, egyrészt hely hiány, másrészt fejből nem megy. De erre is kereshetek neked linket ha szeretnéd.