Szefmester#15
Arról szokás beszélni, igen. Na de kérlek.. amikor volt itthon egy akció hogy 1000Ft volt a Iphone első kiadása akkor volt pár emberke a környékemen (kolegák többnyire) akik mondogatták hogy ennyiért mennek is és megveszik. Hiába mondtam nekik a "rejtett" költségeket, basztak figyelni. Amikor meg elmentek a boltba akkor kezdték megérteni miről beszéltem nekik. A vicc az hogy volt aki ennek ellenére is megvette. A végeredmény az lett hogy 2 éven át havonta kifizetett egy rakat pénzt egy olyan valamiért amit nem vett volna meg normális keretek között. A vicc az hogy kis utánaszámolás után kiderült hogy külön egy kártyafüggetlen telefon, meg egy netes előfizu olcsóbban kijött volna összesen mint amit ő befizetett nagy nehezen!
Érdemes vásárláskor ár érték arányt nézni. Viszont sokaknak más az érték amit képvisel. Van aki egy céglogó miatt hajlandó többet fizetni ugyanazért. Amíg ez megy addig ne csodálkozzunk hogy megy az eladósodás.
Persze a cégek részéről is meg kell nézni a dolgot. Ma veszel valamilyen műszaki használati tárgyat. Az esetek jó részében nem elavul, hanem elromlik. És mehetsz venni egy újat, mert manapság már úgy van a legtöbb cucc tervezve hogy ne tudd normálisan javíttatni, max összekókányoltatni. A cég meg örül ha megint tőle veszel. Dolgozhatna úgy is a cég hogy sokkal strapabíróbb legyen, meg minőségibb az egész, de akkor meg nem tud majd egy év alatt eladni csak x darabot nagy termékfrissítések nélkül. (mert hát ki venne csak azért új tévét mert az új 10 csatornával többet tud, meg 2Wattal erősebb a hangszórója? normális ember nem sztem) Viszont mivel kevesebb terméket tud eladni, ezért növelnie kell az árat. Hosszú távon a kétszeres élettartam kb felére veszi vissza a teljesítményt, ami kevesebb munkást igényel. ENnek örömére kevesebb munkásnak lesz fizetése arra hogy megvegye a termékeket. Szal szopás.
A jelenlegi világszemlélettel nem lehet megvalósítani azt hogy a fogyasztást csökkentsék. Erre TALÁN megoldás lenne a nemnövekedés. Persze ehhez a többségnek kell akarnia, aki tud is tenni az ügyben valamit.