• lordsithlord
    #22
    Ha jól értelmezem, te most a Win95 - Win98 célrendszerként való felhasználását hoztad fel... Hibás felvetés.

    Igen, valóban, sok vállalkozás a mai napig használ régi, mára már elavult eszközöket, mert vagy drága a cseréjük, vagy nincs modernebb típus. Pontosan ezt írtam le én is, hogy itt van a TV tunerem olyan tudással, amit ma már nem építenek bele az ilyen készülékekbe (vagy olyan drágává teszi őket, hogy számomra nem megfizethetőek). Pontosan erre mondtam, hogy bár már jó ideje Win7-et rendszeresítettem, de eddig kellett egy XP-s gép csak ennek az eszköznek. Tipikus célrendszer.
    Sőt, sok vállalat használ olyan programokat (tipikusan a raktár illetve az iktató programok szoktak ilyenek lenni), amiknek nem jött ki frissítése, az adatok átvitele pedig nem volt megoldható. Ez is a célrendszer kategória.

    Régi operációs rendszerek nagyon sok helyen fedezhetőek fel így célrendszerként. Személyes kedvencem az volt, mikor megjelentek az első olcsó színkikeverő gépek festékboltokban. A Win98 akkor már rég halott volt, de a gyártó a vadonatúj eszközhöz nem rendelkezett driverrel illetve megfelelő programmal, így igen hosszú ideig ez az akkor már halott rendszer volt ezeken a gépeken. Vagy másik kedvencem, mikor bejöttek az első számítógépes pénztárgépek. Ugyanez a helyzet, a programjuk még 98 alatt lett lefejlesztve, az is volt a gépeken. De volt dolgom a fent említett raktári nyilvántartó progikkal, sőt, gyártósoron találkoztam 2008 tájékán egy Win95-ös géppel, ami csak azért üzemelt, mert egy teszteszköz kizárólag ezt az oprendszert fogadta el.

    Szóval igen, akadnak még kihalt oprendszerek igen szép számban, ezt nem is tagadom. Azonban ezek egyre kevesebben vannak, mert azok az eszközök, amik miatt használatban vannak, szépen lassan elhasználódnak. Kihalni valószínűleg nem fognak még így se egyhamar, de számuk folyamatosan csökken.

    Nem azt mondom, hogy most egyből mindenki neki fog ugrani a Win8-nak és minden rendszert lecserélnek. De abban teljesen biztos vagyok, hogy igen sokan fognak rendszert cserélni az XP támogatásának leállítását követő hónapokban. Nem biztosa, hogy pont Win8-ra, valószínűleg inkább a Win7 fog dominálni. Ebben a tekintetben nem igazán jó az időzítése az MS-nek, hiszen éppen hogy csak átvette a vezetést a 7-es, mikor a 8-at piacra dobták. Az első helyet éppen ezért nem is hinném, hogy átvehetné a Win8.

    Ezt az új köntös dumát viszont szerintem gyorsan felejtsük el. Valóban, a régi kernelre húztak rá egy új köntöt, csakhogy ezt a kernelt alapjaiban át is írták. Ez kellett is, hiszen ez egy agyon toldozott-foltozott megoldás, ami már
    10 éve szolgál. Az ezidő alatt kijött új technikák / technológiák csal bele lettek fércelve. Jól látszik ez már csak a Win/ - Win8 közti sebesség különbségben is, az utóbbi közel 60%-kal gyorsabb. Szintén jó példa erre a rettenetesen lecsökkentett hardver igény is, olyan gépen, amin Win7 már a telepítés elején elhasalna (nemes egyszerűséggel közölné, hogy nem alkalmas a konfig), arra a Win8 csont nélkül felmegy.

    Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a korábbi vitapartnereimtől bocsánatot kérjek, akikkel azon vitáztunk, hogy új-e a kernel vagy sem: valóban, igazuk volt, a kernel nem teljesen új, hanem csak új irányzat szerint átdolgozott, felújított. Kiderült a félreértés oka is: nem tévedtem, több előadáson valóban a marketinges úriember tévesen azt mondta, hogy új a kernel, ezért ő kért elnézést a félreértésért. Szóval azoknak, akik azt mondták, hogy nem új a kernel, igazuk volt.