• wraithLord
    #83
    Nem teljesen értem, miért annyira kedvelt téma a madárszárny, ha evolúcióról van szó. Kb. minden nagyobb gerinces élőlénycsoport (osztályok, rendek szintjén) lényegesen eltérő végtagtípussal rendelkezik (legalábbis amelyik gerincescsoportoknak már van végtagja)...
    De az alapkoncepció mindig ugyanaz. Egy ötujjú végtag az alap, amit egyes meghatározott gének térben és időben való különböző kifejeződése (létrejön/nem jön létre a géntermék) szabályoz... és természetesen környezeti (a végtag kialakításában részt vevő egyes sejtek és szövetrészletek számára környezeti), genetikán felüli, tehát epigenetikai elemek is szabályozzák a végtag kialakulását... A madarak 3 ujjú mellső végtagját (szárny) is az ötujjú végtagból származtatják (genetikai, evolúciós fejlődésbiológiai alapon).

    Ebből az "alap" ötujjú végtagból (pl. mint a békáké) a gerincesek törzsfáján felfelé haladva közvetlenül vagy közvetve alakultak ki a hüllők különböző morfológiájú végtagtípusai is, az emlősök különböző patás lábtípusai, a rovarevők, rágcsálók, ragadozók stb. különböző lábtípusai, a főemlősök végtagtípusai, az emberszabásúak végtagtípusa, az ember keze, a denevér repülésre alkalmas mellső végtagja (szárny) stb is.

    Mindegyik típusú végtag elég erőteljesen különbözik egymástól, mindegyiket ugyanannyi figyelem illeti meg, mint a madarak szárnyát. A legtöbb végtagtípus kialakulása hasonló bonyolultságú folyamat - a megjelenésüket és fiziológiájukat kialakító tényezők nagyrészt ugyanazok csak genetikailag és/vagy epigenetikailag másképpen vannak szabályozva. (Kivéve persze egyes egyedi változásokat, pl. a genom egy relatíve nagyobb szakaszára kiterjedő kereteltolódásos mutációkat, amelyek a madárszárny kialakulásához is vezettek.)

    Akit nagyon érdekel a madár szárnyának kialakulása, annak ide belinkeltem egy ezzel foglalkozó, a kérdést genetikai alapon vizsgáló és tárgyaló, érdekes cikket.

    Itt pedig egy szép kép:


    -----
    Ja, és nincsenek "átmeneti fajok". "Minden faj átmeneti"... A fajok csak az élővilág pillanatfelvételei. Némely, rövid életű élőlények vagy pl. vírusok esetében ezt majdnem szó szerint is lehet venni. :)