• kvp
    #9
    Az otlet az, hogy minden taviranyithato es minden akar programozhato is. Taviranyitasra jo pelda, hogy egy mobiltelefonnal lehet iranyitani a tv-t, az ablakokat, a legkondit, a fuggonyt, tovabba mindezt programozni is lehet. A kozos iranyitas elonye, hogy nem kell x+1 taviranyito es tavolrol az interneten at is elerheto minden. A programozasra pedig jo pelda, hogy az ebresztoora bekapcsolasakor a fuggonyok elhuzzak magukat, a kavefozo es a kenyerpirito megcsinalja a bekeszitett reggelit es kozben bekapcsol a tv vagy a radio. Mindezt ugy, hogy pl. a musor koveti a lakokat, tehat amikor az ember bemegy a furdoszobaba, akkor a haloszobaban automatikusan bekapcsolt reggeli hirmusor atvalt a furdoszobai kijelzore.

    Egyebkent a technologia jelenleg is letezik, en kb. 15 eve ragadtam bent eloszor a siemens epuletautomatizalasi bemutato kamionjaban, mert a kozponti gep lefagyott. Megkertem a bemutatot vegzo mernokot, hogy tegyen oda egy kanna vizet a villanytuzhelyre, de nem talalta a 'teaviz' etelt a menuben, ezert megprobalta a menubol kezzel bekapcsolni a tuzhelyet. Innentol se a kapcsolok, de a menuk, se a zarak nem mukodtek, a gep meg egy panel mogott volt befalazva. Vegul a fobiztositek le es felkapcsolasaval sikerult ujrainditani a gepet, hogy kimehessunk az ajton. Azota sokat javitottak a failsafe tulajdonsagokon.

    Az egyetlen dolog amit a mai rendszerek meg nem tudnak, az a huto es az etelkeszito gepek osszekapcsolasa, tehat a pakolas. A huto mar tud rendelni, ha kifogy valami, a gepek mar kepesek automatikusan elkesziteni az etelt, ha betoltik oket. Viszont a hutobol meg nem tud automatikusan atkerulni a kaja a mikroba vagy a szennyes a tarolobol a mosogepbe, majd onnan szaradas utan a szekrenybe. Ezen tudna segiteni egy otthoni robot, ami csak pakolni tud, de azt hatekonyan. Innentol a teljes haztartas automatizalva van. Az embernek nem kell bevasarolnia, mert azt a huto csinalja, nem kell foznie, mert azt a mikro csinalja, nem kell mosnia, stb. Amikor elindul haza, a legkondi/futes mar be is all a kivant hofokra, a metron hazafele lefotozza a vacsora kodjat a falrol, amit a huto beszerez es meg csak kozelit a hazhoz, de a vacsora mar melegszik. Persze kisse muanyag izu az egesz, de megvalosithato es ha a nagykepernyos tv-kre van kereslet, akkor erre is lesz. A technika mindenesetre adott es reszi itt-ott mar mukodnek is. (pl. a nemetorszagban, delkoreaban)