• NEXUS6
    #108
    Ez a fogyasztás egy elég elvont fogalom ahhoz képest, hogy mindenki milyen konkrétnak veszi.
    Mi is a fogyasztás?
    Vagy pl. Te és éppen foglalkozol valamivel, közben esetleg tömöd az arcodba a kaját, és persze van rajtad valami ruha, kb ennyit tud egy ember egyszerre csinálni, gyakorlatilag fogyasztani. X ember X idő alatt ezzel felszorozva tud többet. Több ruha van rajtunk, mint mondjuk 20 évvel ezelött? Nem igen. Többet kajálunk? Azt sem. Több cuccossal foglalkozunk. Na ez talán, de egyszerre akkor is csak eggyel.
    Azonban, hogy azt az egy dolgot hányan állították elő az már nem mindegy. Régebben olvastál egy könyvet pl, ma netezel, az hogy hányan melóznak a könyvön, vagy az info iparban az kb ugyan annyi nagyságrendileg, kevesebb konkrét fizikai megvalósítással foglalkozó ember és több webdizájner!!!!
    20 éve teljes foglalkoztatottság volt, ma meg az emberek jelentős része munkanélküli, akik effektíve is kevesebbet fogyasztanak, mert egyszerűen nem jut.

    Az, hogy számszerűsítve, Ft-ban kifejezve mennyi a fogyasztás, hogy pörög a gazdaság megint csak virtuális, minden annyiba kerül, amennyit ráírnak és kész. erre tipikusan jó példa ezek a homokból előállított elektronikai kütyük, vagy az un. szolgáltatások, egy weblap megdizájnolása. Nincs tehát nagyobb fogyasztás, max csak egy csomó dolgot, amit esetleg eddig ingyért csináltak, azért pénzt kérnek. De az emberi munkajellegű tevékenység kb 70%-áért még továbbra sem fizetünk.
    Több autóvan? Ja, régebben meg többet használták az emberek a tömegközlekedést.

    Szal bárhogy számítjuk csak az jön ki, hogy a legfontosabb érték ebben az egyenletben az a lakosok száma. Namost Kínának ebből van egy csomó, és még mindíg növekszik.
    Szerinted?

    A gond az a nyugatot tekintve, hogy mivel a termelés nem itt van ezért a pénz folyamatosan áramlik kifelé, pl. pont Kínába. Erre nem az a megoldás, hogy ácsi, hozzuk vissza a termelést, vagy legalább is hozzuk egynesúlyba a kereskedelmet.
    Nem! Fogjuk vissza a fogyasztást. OK, akkor lassabban döglik meg a gazdaság, király!