• wraithLord
    #23
    "a legfobb problemam a kommenteddel annyi h olyasmit allitasz 100% amit nem tudsz, csak hiszed hogy tudod, ok meg hisznek abban h isten letezik, mi a kulombseg a te hited es az o hitjuk kozott? mert a tiedet igaznak veszed oveket meg hamisnak?"

    Elég nehéz olyasmit igazolni, amit még cáfolni sem lehet. A hit pedig ilyen, tulajdonképpen hasraütésszerűen kitalált dolgokon alapul.
    Nem tudom, hogy lehet összekeverni a tudománnyal, ami a minket körülvevő világ megfigyelésén, hipotézis felállításán, hipotézis tesztelésén - hipotézis egyes elemeinek igazolásán és cáfolásán, elmélet felállításán, elmélet gyakorlati alkalmazásán alapul. Vajon melyiknek van nagyobb valószínűsége, hogy igaz? amit csak úgy kitalálsz, mert nincs jobb ötleted (és egyéb okok miatt), vagy ami az előbb leírt tudományos alapokon nyugszik?
    A tudomány és a hit nem egyenrangúak, nem ugyanaz a céljuk. Bár keverik a kettőt minden téren.

    Mindennek csak egy helyes magyarázata van, a legesélyesebb helyes magyarázat pedig az, amelyik a legvalószínűbb. És az a legvalószínűbb magyarázat, aminek van értelmes alapja. Ezt az "értelmes alapot" pedig tudományos kutatómunkának hívják, nem hitnek vallásnak, nem tudom, minek.

    Az pedig végképp nem értem, hogy magukat embereknek nevező egyének hogyan foglalkozhatnak olyan dolgokkal, amit még cáfolni sem lehet. Azt mondom: Sauron létezik, és vallást csinálok belőle, hülyének néznek. Azt mondom: a lélek, Isten létezik, templomba járok, az emberek nagy része nem néz hülyének. Pedig semmilyen különbséget nem látok a kettő között.