• end3
    #88
    Pedig a döntés (az MS-nél egy kicsit későn megszülve..!) előrelátás. A világban egyre kevesebben vannak akik megengedhetik maguknak a desktop PC "luxusát". Azért, mert jönnek-mennek a nagyvilágban, folyamatos mozgásban, - néha napok alatt több alvóhellyel, - egyszerűen nincs más alternatíva, mint a mobil számítástecnika használata. A fejlődés egyértelmű, kellenek a minnél nagyobb teljesítményű mobil eszközök, mert a számítástecnika alkalmazásának csak a teljesítmény szabhat határokat. (A hivatkozott Win95 v. Win98 "shell" is azért volt olyan design-világú mert az akkori, mondjuk Pentium1-es PC-k teljesítménye ezt tette lehetővé.)

    Ha lenne mobil eszköz, - (és nemsokára biztosan eljön az a korszak is!) - ami képes teljesítményben kiváltani teljes mértékben a mai leggyorsabb toronyházas desktop-okat, akkor már csak a nagyobb monitort kapcsolnád,- azt se mindíg, legfeljebb, ha több időd van, esetleg látáshibád okából - a mobilra, amikor este vagy szabadnapon az állandó lakóhelyeden hajthatod álomra a fejed. (A PC ma még valóban nem egyenlő a tabletekkel, de "holnap" a tabletek egyenlők lehetnek a PC-kel.)

    Ehhez szükség van a kis megjelenítőkön (is) működtethető oprendszerre, de az a felhasználó szempontjából egyáltalán nem árt, ha fejlett erőforrás-kezeléssel és funkcionalitással is bír. Ez pedig a többi mobil-oprendszertől eltérően a Windows-oknál eleve adott. (Sajnos a mai általános "okos" mobil eszközök azért még nem lennének képesek erőforrásokkal támogatni egy Dx11-es AERO desktop környezetet, ami hozta magával a "csúnya csempéket" és az egyszerűsítést. De ami késik nem múlik, néhány év alatt tovább fejlődik az "ARM", és visszajöhetnek a bonyolultabb desktop elemek is, lévén a Windows-nál a "fejlesztési felszín alatt" úgy is ott vannak valahol.)

    És ez a nagy igéret a Win 8-ban vagy utána a Win 9-ben, stb. Hogy sikerül-e megvalósítani az elképzelést, szerintem nem lehet kérdés. Ne ebben az évben, játékra megvásárolt, akárhány-100 ezer forintos nVidia kártya, PC, stb. lebegjen a szemed előtt, amikor a Win 8-as sorsáról gondolkozol, hanem az, amilyen szédítő tempóban költöznek a processzormagok és a számítási teljesítmény a legfejlettebb mobil eszközökbe. A elektronikai-számítástecnikai eszközök folyamatos miniatürizálódása, szinte törvényszerűség az emberiség történelmében. (A megjelenítő eszközök méreteződése természetesen nem ezt a trendet követi. Ott az emberi "megalomániát" is tetten érhetjük.., olykor-olykor.)