• nagylzs
    #21
    > Az egyiknek van mértékegysége a másiknak nincs.

    Amit fölvázoltál, az egy eléggé materialista világnézet. Van olyan világnézet, ami szerint az érzelmek csak elektromos kisülések az agyban, és a szeretet sem egy létező dolog, csak valami amit az emberek kitaláltak. Az én véleményem szerint a szeretet, a szabadság és más dolgok nem csupán fogalmak, hanem létező dolgok amikről van valamiféle fogalmunk. De ezzel kapcsolatban nem akarlak meggyőzni. Jogod van a saját magad módját látni a világot. :-) Örülök neki hogy meg tudjuk egymással osztani a különböző nézeteinket, és tanulhatunk belőle.

    > Egy bölcs is lehet önző, az igazságos lehet hazug, a felelősségteljes lehet rossz.

    Igen, ez is elő szokott fordulni. De nem látom hogy ez bármiféle ellentétben lenne azzal, amit én írtam. Minden mindennel összefügg. A hazugság meg a felelősség meg a bölcsesség is relatív. A fejlettség sem egy egysíkú skála aminek két végpontja van. Lehet egy ember valamilyen szempontból fejlettebb, egy másik szempontból fejletlenebb. A különböző aspektusok szembeállítása talán arra jó hogy észrevegyük: sokfajta síkon kell tanulnunk és fejlődnünk, és hogy ezek közül egyiket sem szabad lebecsülni, mert mindegyikre szükségünk van valamilyen mértékben. De ez nem cáfolata annak, hogy az emberek nem egyformán fejlettek. Sőt, inkább erősíti azt. Egyébként amit írtál az szerintem is igaz - ezeknek az ideáloknak a megvalósítása nem kivitelezhető. Én még csak azt sem mondanám hogy nagyon nehezen kivitelezhető. Szerintem tényleg lehetetlen. De akkor is szükségünk van az ideákra. Olyan dolgokra amik felé haladva jobbá tehetjük mások életét, és saját életünket. Személy szerint én, ha már választanom kell életcélt, akkor próbálok olyat választani ami a lehető legkevésbé önző. (Természetesen nem sok sikerrel, de azért próbálkozom.) Akinek materialista a hozzáállása, az képes elvetni mindenféle pozitív életcélt pusztán azért, mert a materialista nézet szerint az élet értelmetlen, és ha már úgysincs értelme akkor a rossz és a jó tulajdonképpen nem is létezik. Van aki önző elvek alapján próbálja kormányozni az életét, és ebben még az is segíti ami médiából meg a csapból folyik. Ebben is egyetértünk! Másban is. Tényleg szoktak bölcselkedőket is kiirtani. Már Arisztotelész is megmondta hogy a demokráciát az isteneknek találták ki, és hogy nem lehet mindenkit egyformán kezelni, mert az emberek nem egyformák. Ki is végezték. :-)

    > Ez egy utópia. Az emberi természetből fakad hogy ha valaki hatalmi helyre kerül akkor előbb utóbb vissza is él a hatalmával.

    Az lenne az utópia ha azt mondanám, hogy minden hatalommal való visszaélés azonnal visszahat arra aki a visszaélést elkövette. De ilyet én nem mondtam. Maga a hatalommal való visszaélés következménye nem utópia, hanem egy valós dolog. Minden visszaélésnek van valamilyen következménye. Lehet, hogy nem hat vissza közvetlenül arra aki a visszaélést elkövette, de ha más embereknek szenvedést okoz vele, akkor az mindenkire hatással van. És igen, abban is egyetértünk hogy ÁLTALÁBAN az emberi JELENLEGI természete olyan, hogy visszaél a hatalmával. De nem mindenki átlagos, és ez csak jelenleg van így. Már nem a középkorban élünk. Dúl a globalizáció, és fordulóponton vagyunk. Talán megtanuljuk fenntartható módon az egymás mellett élést. Vagy talán kipusztítjuk magunkat.

    >A mottónk "Dolgozz! Fogyassz! Pusztulj!"

    Igen, most ezt nevelik az emberekbe. De ez egy önpusztító folyamat. Van aki már látja, hogy ez nem működik. Természetesen lehet erőltetni, aminek max. az lesz a hatása hogy hamarabb rombolja le saját magát ez az idejétmúlt rendszer.

    > A Google meg hogy jön ide? Multi cég, nagy hatalommal amit az információ birtoklása és eladása árán kapott meg. De neki nem elég az ami van, hanem még-még-még-még kell több és több.

    Valóban! :-) Bár mi nem nagyon szólhatunk bele abba, hogy a Google mit csinál és mit nem. De a saját kis életünkön belül csinálhatunk változást. Például megpróbálhatod kevésbé materialista, pozitívabb világképre nevelni a gyermekeidet. Megpróbálhatod nekik megtanítani, hogy nem csak az anyagi értékek fontosak. És a saját hétköznapi életeddel is példát mutathatsz. Nem olyan nagy a hatalmad mint a Google-nak, és nem olyan nagy a felelősséged sem. De azzal a kis hatalmaddal amit van, meg kellene tenned azt, ami tőled telik.