• Magiszter
    #20
    "A szabadságról van egy fogalmunk, de ez nem teszi magát a szabadságot fogalommá. Ugyan úgy ahogy pl. a testek sebességéről vagy az időről is van egy fogalmunk, de ezek sem fogalmak. Csak mi nem vagyunk képesek máshogy gondolkodni róluk, mint fogalmakban."
    Azért a tér, idő, szabadság nem egy kategória. Az egyiknek van mértékegysége a másiknak nincs. A szabadság egy fogalom, hiszen kézzel nem tapintható, nem mérhető, de mégis körülírható, megfogalmazható. A szabadság egy ember által kreált fogalom, a tér jóval előttünk létezett az időnek meg nem csak a pszichológiai változatát ismerjük (amit érzékelsz hogy múlik).

    "Szerintem te félreértettél."
    Elképzelhető. De üsse kő :)

    "Egy magasan fejlett (pl, bölcs, igazságos, felelősségteljes stb.) személy jobban tudja élni az életét, és több jót tesz mint egy alacsonyan fejlett (pl. a civilizált vagy a barbár) ember."
    Egy bölcs is lehet önző, az igazságos lehet hazug, a felelősségteljes lehet rossz. A három együtt a mai társadalomban nem kivitelezhető, vagy csak nehezen. Az alacsonyan fejlett egyedek pedig falkába tömörülnek és a belterjesség idővel kihalásra ítéli az alfajt. Vagy kiirtják a bölcselkedőket, igazságosokat. Netán ők jutnak hatalomra. Sajnos sok a változó amivel számolni kellene.

    "senki nem élhet vissza a hatalmával következmények nélkül. Meg arra, hogy minél többen látják be hogy csak közösen, együtt tudunk fejlődni, annál kevesebb olyan ember lesz aki visszaél a hatalmával."
    Ez egy utópia. Az emberi természetből fakad hogy ha valaki hatalmi helyre kerül akkor előbb utóbb vissza is él a hatalmával. Számos pszichológiai kísérlet bizonyította már ezt, illetve a saját tapasztalat is ezt mutatja. Nem egy ismerősöm sem akar magas pozícióban vezető szerepet játszani, mert fél hogy végül olyanná válni mint a mostani főnökei. A hatalom részegít, megront és kevesen képesek olyan önuralomra hogy felelősségteljesen, igazságosan és bölcsen éljenek ezzel a hatalommal.

    "Ha a hatalom szempontjából vizsgálod az embereket"
    Most így vizsgáltam, de nem az embereket hanem a társadalmat.

    "Az anyagi érdekek azért tartják vissza a technológiai fejlődést, mert a jelenlegi "civilizált" emberek az anyagi értékeket tartják fontosnak"
    Sajnos a mai társadalomban ezt nevelik az emberekbe.
    - Pénz=hatalom, és neked márpedig szükséged van a hatalomra. A hatalmat úgy tudod gyakorolni ha megveszed a legújabb dolgokat, majd még újabbakat és így tovább...stb... A mottónk "Dolgozz! Fogyassz! Pusztulj!"

    A Google meg hogy jön ide? Multi cég, nagy hatalommal amit az információ birtoklása és eladása árán kapott meg. De neki nem elég az ami van, hanem még-még-még-még kell több és több. Hiszen minél több az információ annál nagyobb a hatalom, annál nagyobb befolyása lehet a világ működésére, ami által még növelheti a hatalmat...