• Magiszter
    #14
    Én a hatalmat úgy definiálom mint eszköz. Egy puska is hatalommal ruház fel az mások fölött, amellyel megvédheted az oroszlántól a gyermeked, vagy megölheted a sarki fűszerest a pénzéért. Mind a kettő esetben ugyanazt a hatalmat használtad fel, de ugye a cél nem mindegy. Persze ez is nézőpont kérdése mint az egész világ.
    Én azt veszem észre hogy a hatalommal felruházott emberek mind arra használják fel ezt, hogy még több befolyást, még több hatalmat és vagyont szerezzenek általa. De mivel a hatalmuk a társadalmi szerkezeten alapszik, ezért a társadalmat alakítják úgy hogy elérjék a céljuk.
    Az információ korában ezt információ gyűjtéssel érik el. Persze a te érdekedben, hiszen neked lesz jobb ha a rendőrség látja mi történik a hálószobában, mert amikor betörnek azonnal ki tudnak menni. Először még csak választható, majd jön a törvény mint kard amivel feléd vágnak, hogy ez kötelező, mert ha nem akkor te a közrend megbontója vagy. Sőt terrorista aki a tevékenységét akarja takarni. Hiszen ha ártatlan vagy nincs mit rejtegetned...
    Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz hogy mindenkiről elérhető minden információ és ezzel irányítani tudják a népet. A paradicsom holnaptól egészségtelen, tessék itt egy kimutatás... az emberek utána nem esznek paradicsomot. A klasszikus könyvek olvasása felbujtó, holnaptól be vannak tiltva....stb. Végül az emberek azt hiszik, azt gondolják, azt teszik amit a felsőbb hatalom akar. Nekik meg ez perverz örömet jelent, mert onnantól fogva a világ a sakktábla, az emberek meg a bábuk.
    Én ezt látom jelenlegi iránynak... remélem tévedni fogok.

    Visszatérve a hatalom fogalmára, ugye azt mondjátok hogy lehet jóra és rosszra használni. Szerintem nincs olyan hogy jó vagy rossz, csupán egy viszonyítási rendszer, ami mindenki egyéni nézőpontja. Meg persze van egy társadalmilag elfogadott mértékrendszer is, ami viszont elég rugalmas is tud lenni. Lássuk a példákat:
    - Van egy kenyerem, ami pont annyi étel hogy a következő hétig, amikor is kapok egy újabbat, kihúzzam. Jössz te aki szintén a jövő héten kapsz majd kenyeret, viszont neked most nincs. Elkéred tőlem.
    a. eset) odaadom és én éhen halok.
    b. eset) nem adom oda és te éhen halsz.

    Az első esetben te szerinted jót cselekszem, hisz élhetsz. Viszont nekem rossz lesz, mert meghalok. A második esetben nekem jó, hisz élhetek, neked rossz hisz meghalok. De ki dönti el hogy mikor cselekszem jót és rosszat?
    Adagoljuk az infókat, először az első esethez:
    - a/1: Neked van egy gyereked, akit eltartasz abból a munkából aminél neked már nem jutott kenyér csak neki. Ha te meghalsz, a gyerek is meghal. Tehát az első esetben én rossz vagyok.
    - a/2: Egy csaló vagy, aki elvette mások kenyerét és eljátszotta mindet. Tehát jó vagyok, hiszen meggátolom hogy még több embernek árts.

    Ebből is látszik hogy a jó és rossz fogalma csupán viszonyítási rendszer kérdése.

    De egy hétköznapi példa amivel gyakran találkozol:
    - Politikus vagy és kell neked pár millió hogy építs egy tengerparti házat ahol a beteg nagymamád leélheti hátralévő napjait. Ezért te kivetsz egy új adót ami miatt százezrek lesznek munkanélküliek.
    Te akkor jó vagy, hisz a szegény sokat megélt nagymamád kényelemben és békében élheti le hátralévő életét, egy gyönyörű helyen ahová mindig is vágyott.
    De rossz vagy hiszen százezrek életét keserítetted meg, akár tetted őket örökre tönkre.

    Ezért nem szeretem ha valaki abszolút igazságokban definiálja a jó és rossz fogalmát, mert csupán viszonyítás kérdése.

    usererror: A természeti erőnek nem áll hatalmában semmi. Az egy értelem nélküli jelenség. Mint ahogy a kalapácsnak sem áll hatalmában beverni a szöget, mert a te szándékod és cselekedeted nélkül az csak ott van. A hatalom az nem jelenség, hanem egy alaktalan eszköz, aminek sok formája létezhet.
    Az oroszlán pont hogy visszaél a hatalmával, ha nem tenné éhen maradna és rég kihalt volna a faja. Az oroszlánnak hatalmában áll elpusztítani a gazellát és mikor éhség gyötri akkor megteszi. A kis gazellát éppolyan jó ízűen rágcsálja el mint a nagyot. Sőt talán még jobb ízűen is hiszen könnyű préda.
    Még egyszer: A hatalom egy eszköz, amivel lehet élni, nem élni és visszaélni. Az értelem, a tudat és a tapasztalat határozza meg hogy amikor alkalmad van hatalmat gyakorolni valami/valaki felett, akkor élsz vele, nem élsz vele, vagy visszaélsz vele. Ez a szándék és szándék hatására meginduló eseménylánc határozza meg azt hogy te most az általános mérce szerint jó vagy, vagy éppen rossz. A saját mércédet viszont csak te határozod meg, illetve a lelkiismereted.