Egy pár éves wowos múlttal megpróbálok válaszolni :)
Szépen sorban:
Grafika: Kutyát nem érdekli, ha jó a content. Üssön meg egy bizonyos szintet, ami a wownál baromi könnyű volt, mivel egy mese az egész. Nekem kimondottan tetszik ez a világ, nem akarok hűen tükröződő árnyékokat, látni a pattanást az ork hunter bal vállán... Legyen folyamatos, ne akadjon, fusson el egy rozsdás bicajon is 30+ FPS-el, és nyert ügye van.
Ismert világ, jó lore, király történetvezetés, nagyon jó alapja volt a wownak. Volt. Az első wow király volt, minden réteg megtalálta benne a kedvét. Kazuárok tudtak fejlődni, egyszerűbb instákba eljutni, craftolni, dumálni.
Komolyabb playerek tudtak farmolni, nagyobb instákba járni. HC playerek pedig tudtak 40 fős raideken aprítani. Akkor még nagyon jól volt skálázva a játék, egy raiden minden kasztra szükség volt, mindenkinek célszerű volt odafigyelnie, ha nem akarta a maradék 39et megszívatni.
Erre jött a BC, ami szerintem nagyon el lett találva. Bejöttek az 5 fős HC insták, az endcontent is nagyon szépen volt skálázva, változatos volt a PVE/PVP egyaránt, nagyjából balanszban voltak a kasztok is. Itt is figyelni kellett a raid setup-ra, potik, flaskok, anyámfüle... Kellett egy jó leader, aki végigvezette a 25 embert a Hyjl/BT/SWP kombón. Ahhoz hogy HCzni tudjál, előtte menned kellett pár kör "sima" instát, az egész szépen fel volt építve. Szóval lényeg mi lényeg, minden réteg itt is jól szórakozott.
Utána jött a gonosz Arthas bácsi, és az egész játék nehézségét megfelezte. Eltűntek a változatos PVE taktikák, maradt a "kell egy/két/három tank akinek van kva sok élete, atom party híl, meg burst DPS". És ennyi. Semmi változatosság, az összes bossfight erre épült. Régi szép idők, amikor BT-ben mage-el tankoltam, full stamira encsantolva és gemelve, külön "tank" talenten... szóval a lényeg: Változatos volt, rá kellett jönni a taktikákra, nem csak ez a nekimegyünk 2-3 izomagyúval, aztán lőjük amíg elfekszik.
PVP része detto brutál egyszerű lett a játéknak, a lényeg a burst dam volt. Aki az első 3 másodpercben nagyobb damot tudott kitolni magából, az nyert. Persze ezen később próbáltak balanszolni több kevesebb sikerrel, szerintem inkább kevesebbel. PVPből is eltűnt a taktika, bár ebbe a részébe annyira nem folytam bele, BC-ben szerettem PVPzni, LK-ban már nem.
Utána jött a kata klizmája, amiben én már csak részlegesen voltam benne, amikor kijött, rá pár hónapra gondoltam egy gémkárdot megér, kipróbálom. Megtettem, kár volt. A játék még egyszerűbb lett, az új talentrendszer belimitálta a lehetséges "elcseszett" buildek létrehozását, amit én kimondottan nehezményeztem, mivel anno órákat képes voltam elidőzni egy talent calculator felett, mondhatni külön minijáték volt nekem. Gondolom voltunk még így egy páran a dologgal :) Na, nálam itt megszakad a történet, cata endgame-ig nem jutottam el, hamarabb meguntam az egészet, és hagytam a francba. Túl könnyű volt, az egészen érződött hogy húz kazuár irányba a dolog. Persze ettől még lehet hogy az endgame jó volt, de nekem semmi motivációm nem volt arra, hogy eljussak odáig...
Panda: Hát, így kívülről mit mondjak? Megint egyszerűbb lett a játék, és az "új" megakazuár talent rendszer nálam végleg kiverte az olvadót. Egy játék, ami anno a tök jó történetéről szólt, kellett benne taktikázni, nehéz volt, kihívásokkal teli, csapatjáték, szórakoztató (TS-en évezredes anyázások, amikor próbáltuk betörni az új contentet elsőre), remek premade PVP partik szintén TS-el... mind eltűntek.
A játékot ellepték a véristvánok, és a blizz nekik kedvez, mivel ők fizetnek. Már csak a mikrotranzakció hiányzik a rendszerből, hogy rögtön full gírbe legyenek a kezdéskor...
De, ettől függetlenül miért még mindig ezt játsszák a legtöbben? Azért, mert nincs jobb. A F2P játékok halála a beépített market, vedd meg kilóra az új csodás megagiga szettet, és te leszel az isten. Óóóó je. Szar. Nincs kidolgozott raid content, nincs balance, nincs normális háttértörténet, vagy olyan precíz kidolgozottság mint a wowban. Pedig én is átfutottam jó pár mmo-t a lineage2-től egészen a runes of magic-ig, de...nem. Na majd a GW2 :) Annak tényleg van sansza odaverni a wownak.
Na, tessék, jól kiretróztam magam neked :) Ha még van kérdés, ne kímélj :D