senki687#71
"Ha láttam a saját szememmel xp telepítést, és egy rahedli linux telepítést is, akkor miért akarod velem elhitetni, hogy az előbbi egyszerűbb, amikor nem?"
Nézd, nem akarok én elhitetni veled semmit. Nyilván ahány ember, annyi féle elvárással és véleménnyel rendelkezik. Én elhiszem, hogy neked egyszerűbb a Linux. Nekem nem az, még kb. 2.5 év rendszeres használat után sem. És szerintem sok más embernek sem egyszerűbb, mint a Windows.
Nem vagyok Linux ellenes. Azért használom a Linux-ot, mert szeretek benne olyan dolgokat, amik hiányoznak a Windows-ból. Pl. hogy nem feltétlenül kell egy felületen egyessével minden azonos feladatot bepipálgatni, beállítgatni, végigkattintgatni, hanem általánosan elmondható, hogy a programok paraméterezhetők parancssorból, ami pedig script-elhető, így egy gyakran használt bonyolult művelet-sorozatot egyetlen paranccsal el lehet végeztetni, automatizálni, feltéve ha előtte alaposan utána olvas az ember. Szeretem azt is a linux-ban, hogy biztonságosabban, átláthatóbban kezeli a jogosultságokat, és bátrabban merem szervernek használni a gépem. Használok Linux alól php szervert, mysql-t, netbeans-t, chorome-ot, firefox-ot, transmission-t, gnome-mplayer-t és az amd catalys-t, hogy csak a fontosabbakat említsem.
De!
NVidia 8600-as videokártyával nem tudtam beállítani, hogy a 320x240-es felbontástól nagyobb filmet teljes képernyőben szaggatás mentesen játsza. Fórumokat, mindent végig kerestem, az ötleteket, amelyeket egyáltalán meg tudtam érteni, mindet kipróbáltam, megszállott linux-os ismerősömet nyaggattam vele, de nem jutottunk semmire. Nem segített semmi, sem driver, sem lejátszó váltás, sem új kernel, sem vido beállítások, semmi. Miközben a windows 10-15% os terheltség mellett röhögve vitte.
Másik videokártya, Radeon 6850, ugyan úgy szívás. Végül sokadik kísérletre jobb mint az NVidia 8600, már élvezhető, de nem olyan jó, mint az NVidia 8600 Windows alatt, holott majdnem 10-szeres teljesítménykülönbség van a 2 kártya között. Természetesn Windows alatt tökéletesen megy, legyen az XP vagy Windows 7.
LAN. Ment a net, majd egy frissítés után nem. Utána olvastam, sok-sok kinlódás után kiderült, hogy a hálózati kártyát rosszul ismerte fel az új változat és nem megfelelő driver-t frissített rá. Tiltó listába kellett tenni a drivert, majd a megfelelőt ráttenni és letiltani az új driver frissítését is (először ezt nem tiltottam, és lakapta az új drivert-t és nem tett helyére semmit, mert a régi rosszat akarta, amivel nem ment, és az már tiltva volt). Ezt is meg kellett tanulnom, hogy a driver frissítését is tiltsam le, hogy ne váljon minden frissítés után használhatatlanná. (Természetsen másik, windows-os partícióról boot-olva lehetett ezeket intézni, mivel a Linux csak úgy a biztonsági frissítéstől nyekkent meg hirtelen és a recovery mód sem volt hajlandó a régi driver-t használni, így hálózat nem volt.) Aztán persze a driver-t már rajta tartottam a gépen és helyre tudtam állítani internet nélkül is.
Másik szívás, hogy új verzió nem tudta kezelni a hálózati kapcsolatomat. Az előtte lévő igen, az utána következő igen, de az az egy egyszerűen nem ment vele. (Router-t kellett hozzá szereznem, hogy legyen alatta net, és semmilyen leírás nem segített, pedig hónapokig kerestem a megoldást a neten, de egyik sem működött.)
Más: Át akartam írni a MAC címet, mert azt szerettem volna, hogy a router ne engedje ki a netre a Windows-t, de a Linux-ot igen, hogy a fiam ne vírusozza össze a gépet játék közben, és erre a MAC átírás tünt az egyetlen járható útnak. Hát az egyik gépen működött is, ugyan azzal a Linux-al, ugyan azzal változattal, teljesen ugyan úgy beállítva a másik gépen nem működött.
Megint más: Van a farmerama nevű flash játék. Windows alatt ment simán, Linux alatt pedig mindig volt valami kínja. Pl. mellé kellett kattintani, hogy azt érezze, rá kattintottam. Vagy alrébb húztam és a kép ott maradt a böngésző helyén. Stb.
Vagy pl. java applet a jojatek.hu-n,: betűvető. Az ékezeteket nem kezeli. Be kell állítani, a java-ban a kódlapot. Windows alól természetesen gond nélkül működik.
Hasonlóan a honfoglaló: ha a chat-re írsz, alapértelmezésben utf-8 al ír, így hülyeségek jelennek meg. (Be lehet állítani, de az is egy csomó utána olvasás után sikerült.)
Ezzel szemben a Windows XP-t, Vista-t vagy Windows 7-et csak feltelepíted és már megy is és már megy is. Ha elromlik, akkor újratelepíted, de ezzel nem kell profinak lenni, vagy lekes amatörként hetekig kinlódni, mint a Linux-al. A telepítéssel eddig annyit szívtam, hogy az XP telepítője nem ismerte fel az USB billenytűzetet és csak ps2-essel lehette feltelepíteni. De a kész rendszer már használja az USB-st is.
Azért kezdtem el használni a Linux-ot, mert elegem lett a Windows marhaságaiból, de amikor a Linux marhaságaiból van elegem, akkor mindig visszatérak a Wiondows-ra. :)
Ja, a Linux az egyik HDD-mmel is szenvedett, ami Windows alatt szintén működött rendesen.
Szóval attól még, mert számodra nem okoz a Linux telepítés gondot, nekem igen, és gyanítom, hogy sok más embernek is.