• lordsithlord
    Én azért úgy gondolom, hogy aki ténylegesen használni is akarja a notiját, annak nem feltétlenül a külcsín lesz a fontos, hanem a hardverfelépítés. Valóban, a MacBook szép meg fémházas, de ha ennyire gyenge a belseje, akkor kérdem én, mi adja azt, hogy az ára egy csúcskategóriás hardverrel felszerelt notiéval vetekszik?

Hasonlítsuk össze a MacBook Air-t (induló ára 13"-os kijelzővel 400ezer) egy ugyanilyen árú vetélytárssal!

MacBook Air

13 hüvelykes kijelző
    1,8 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 processzor
    Turbo Boost technológiával akár 2,8 GHz
    4 GB memória
    128 GB-os flash tároló1
    Intel HD Graphics 4000 grafikus processzor
    Garancia: 1 év (M.o.-n nem bővíthető)

Megkerestem az egyik nagy notiboltban az árban legközelebb eső terméket, a HP-Compaq EliteBook 8470p volt az, ára 400490 Ft. Van szerencsém ismerni ezt a terméket, volt már ilyen a kezeim között, elég stabil, pofás kis gép.

HP-Compaq EliteBook 8470p

Intel Core i5 3320M 2,60 GHz
    4 GB RAM, 500 GB HDD,
    14,1 ", 1600x900 WXGA HD+ kijelző
    AMD/ATI, Radeon HD 7570M 1GB GDDR5, 1024 MB VGA
    Garancia: 3 év (bővíthető!)

Miben is más a két készülék? Elsősorban az igen erőteljes GPU-ban ugyebár. Emellett nem megvetendő az a tény, amit annyiszor mondok előszeretettel, hogy más gyártók érdekes módon egyre több garit vállalnak, az Apple viszont MINDEN termékére csupán 1 évet hajlandó vállalni, nálunk ráadásul még bővítésre se adnak lehetőséget.

Pusztán 2 dolog van a MacBook oldalán: alacsony fogyasztása és fém háza. Az utóbbi valóban nem túl elterjedt, ezt elismerem. Elöbbit viszont pusztán annak köszönheti, hogy nem HDD-t használ hanem SSD-t és gyenge GPU-val operál.

De összehasonlíthatjuk az erősebb GPU-val szerelt MacBook Pro-t is ugyanígy.

A könnyebbség kedvéért vegyük a 15"-os modellt belöle, hogy a kijelzőben ne legyen túl nagy eltérés más típusokétól. Induló ár így 600ezer forint.

2,3 GHz-es, négymagos Intel Core i7
    Turbo Boost technológiával akár 3,3 GHz
    4 GB 1600 MHz-es memória
    500 GB-os, 5400 fordulat/perc sebességű merevlemez
    NVIDIA GeForce GT 650M grafikus kártya 512 MB GDDR5 memóriával
    Beépített akkumulátor (7 óra üzemidő)
    Garancia: 1 év (M.o.-n nem bővíthető)

Lássuk, mit is lehetne ugyanezért az árért szembe állítani vele:

Mondjuk úgy, hogy semmit igazából ebből a kijelző méretből, a legdrágább 15.6"-os noti is kevesebből jött ki az adott kereskedésben, mint ez a gép.
    Így, hogy árban ugyanott legyünk, kénytelen voltam másik kijelző méretet nézni, de igazából így sincs igazán reális vetélytárs, így kénytelen voltam egy picit olcsóbb géppel összehasonlítani.

Asus G75VW-9Z320V Ára: 560290 Ft

Intel Core i7 3610QM - 3,30GHz
    8 GB RAM, 256 GB SSD + + 750GB SATA 5400rpm HDD RAID0/1 támogatással
    17,3 ", 1920x1080 HD 1080 kijelző
    nVidia, GeForce® GTX 660M / 2GB GDDR5

Lássuk itt is a különbségeket. Ami az Apple oldalán van: hosszabb üzemidő, fém ház. Az Asus oldalán: hibrid meghajtó megoldás, így 2 maghajtó van a gépben, 1 szériával modernebb GPU-val rendelkezik, ráadásul ennek dupla annyi dedikált memóriája van, cserélhető az aksija, ráadásul létezik hozzá nagy teljesítményű is, amivel képes akár 6 órán át működni, és ismét csak a vesszőparipám, 3 év garija van.

Tudom, sokszor vitáztunk már azon, hogy az Apple nem is drága készülék, sőt, nem tagadom, vannak olyan dolgai, amikre ez igaz is (pl. az iPad ilyen, bár ott is lehet vitatkozni a tulajdonságokon továbbra is). De valljuk be, a notik piacán ez nem igaz rájuk.