• Komolytalan
    #7
    1. A bankrendszer működése miatt ez pontosan így volt. A különbség csak annyiban jelentkezett, hogy bank másik (külföldi) banktól nem vehet fel éven túli hitelt, így évről-évre újra felvette az aktuálisan fennálló összeget.

    2. Mekkora elvakult ökörség már az, hogy a nyereség nem könyvelt értékben számolandó? Hát hogy bazmeg, mikor az egy könyvviteli fogalom? Azt nézzük kinek hány zsák krumplija van?
    Nyilván a pénz is csak úgy jelent valamit, ha az arany formájában létezik. Vagyis számla pénz nem pénz. Ez esetben mondj le minden technológia fejlődésről mondjuk a gőzgépek után, mivel ezek nem jöhettek volna létre, ha a bankok meg nem finanszírozzák őket a nem létező számlapénzből.
    Egyébként természetesen a számlapénz létezik. Az hogy ezt nem nyomtatják ki, illetve nem "hígítják" az aranypénzt tovább - mert megtehetnék ezt simán - az csakis takarékossági okokból van. Vagyis azért, hogy ne 30, hanem 10%-ot kelljen fizetned a hitel kamatért. Vagy egy boldogabb országban ne 11, hanem 1%-ot.

    "Mutasd meg kérlek, hogy a magyarországi bankoknak mekkora volumenű svájci frank vagy japán yen forrás alhatott rendelkezésre betétesektől."
    Pontosan amekkorát kiadtak. A betétes alatt pedig nem a magyar betéteseket kell érteni, mert ha a magyar bankok a megtakarításokkal tudnának csak gazdálkodni, akkor 1/10 hitelt se helyeznének ki. Hanem külföldi betétesek, vagy külföldi bankoktól felvett deviza alapú hitelről van szó.

    "Továbbá old fel azt az ellentmondást, hogy az előbbi állításoddal szemben miért alacsonyabb a legtöbb folyószámla vagy megtakarítási számla konstrukciónál a magyar bankok által nyújtott hozam az állampapír hozamoknál."
    A folyószámlának általában nincs is hozama. Az ok egyszerű: ez egy likvid eszköz - a bank nem használhatja fel bátran a hitelei finanszírozására, ahogy azt egy lekötött eszköz esetén megteheti (nyilván addig, amíg le nem jár). A megtakarítási számláknál meg el lehet érni állampapír környéki hozamokat, mivel a bankok is jellemzően állampapírt vesznek ezekből a pénzekből. Mivel nem te veszed közvetlenül (nincs is rá jogod), így megfizeted a "nagyker" árrést. Azt se felejtsd el, hogy kamat adót is kell fizetned, amelyet bár a bank von le tőled, de nem ő kap meg, hanem az állam.