• wraithLord
    #10
    Gyakorlatilag minden földi élőlény számára mérgező az oxigén. (Az aerob, azaz oxigén felhasználásával történő anyagcsere során keletkező különböző szabadgyökök igencsak károsító hatásúak, rendkívül reakcióképes oxidálószerek.)
    Csak annyi a történet, hogy az általad említett baktériumok még csak nem is tudnak ellene védekezni, mert anaerob (levegőmentes, tehát oxigénmentes) körülmények között fejlődtek ki, sosem találkoztak oxigénnel. Ezeket obligát anaerob baktériumoknak nevezzük, tehát kizárólag oxigénmentes környezetben képesek élni.
    Viszont az oxigén felhasználásával működő anyagcsere lényegesen hatékonyabb energianyerési forma, mint az azt mellőző - és az oxigénes környezetben kialakult szervezetek kifejlesztettek különböző enzimatikus és nem enzimatikus védelmi rendszereket, amelyek az említett anyagcsere során keletkező szabadgyököket ártalmatlanítják (vízzé alakítják).

    És akkor mindjárt itt is egy példa arra, hogy az oxigén alapjában véve káros, de mivel a "növényi sejtek" a felépítő folyamataik során termelt és a lebontó folyamataikhoz felhasznált oxigénjüket a légkörben "tárolják", a többi, nem növényi jellegű élőlény (itt most természetesen egysejtűekről beszélünk) kénytelen volt ellene védekezni, majd a növényekhez hasonlóan megtanulta használni is azt.