• lordsithlord
    Ezen azért jókat tudok nevetni.

Pont nemrég láttam olyat, hogy egy nevesebb (nem kínai gagyi) gyártó túlfesz védelmet szolgáló konnektora sértetlenül megúszta a villámcsapást, ellenben a rá dugott számítógépben közel 60ezer forintos kár esett... Mindez úgy, hogy nem a hálózaton jött be a túltöltés, hanem a villám közel vágott be és a statikus áram kapta telibe a gépet.

Kérdem én, ilyen esetnél vajon mit is ér a csoda védelem?

De láttam olyat is, hogy egy lakásban össz-vissz 2-3 elektromos dolog ment szét (1 számítógép, 1 videó megy 1 NAS szerver), minden más megúszta a villámcsapást. A drága biztosítós erre mit mondott? Olyan márpedig nincs, hogy villámcsapásnál csak pár eszköz megy szét, a többi megússza a dolgot...

Az mondjuk másik dolog, hogy egy normálisabb ilyen túlfeszvédelmis konnektor is elég olcsó, olyan 3-4 ezer forint környékén kapható. Egy lakásba kell belőle 5-6 darab, tehát olyan 25ezer forint egyszeri befektetéssel a tisztelt biztosító máris nem károghat.

Bár gondolom ezután majd z jön, hogy káresetnél bevizsgáltatják, hogy megfelelő volt-e a védelem, sőt, majd csak az általuk ajánlott védelmi eszközöket fogadják majd el... Sajnos mindig kitalálnak valamit, amivel lehet szívatni a jó népet.