• Baliquez
    #22
    Szerintem a veszteség nélkül sokszorosítható és kereskedelmi forgalmon kívül is elérhető szerzői jogvédelem alá eső termékekre (pl. zene v. video) NEM vonatkozhatnak azok a jogszabályok amelyek pl. műtárgyakra (szobor, festmény) vagy képeskönyvekre - utóbbiak nem sokszorosíthatók eredeti vagy azt igen megközelítő állapotukban.

    Jogalkotóknak fel kellene ébredni vagy hamarosan kínos lesz a trombitás ébresztés - ha egy zene jó, akkor elmegyek az együttes koncertjére és/vagy támogatom (akár like-al, akár látogatottsággal, akár pénzzel) és/vagy megveszem a lemezét/koncertfelvételét. Ugyanígy, ha egy film jó, akkor megnézem moziban, 3D-ben, óriásvásznon és/vagy like-olom, és vagy megveszem a hozzá kapcsolódó merchandising derdidaszt.

    De ugyanez van szoftverrel is: kipróbálok - és erre a 30 napos próbaverzió/limitált verzió sajna édeskevés - több célszoftvert, aztán mikor döntési pozícióba kerülök megrendelem (sokmillióért!) a cégemnek azt ami legjobban megfelelt. Lopom a szoftvert? Épp annyira mint amennyire autótolvaj az amikor valaki vásárlás előtt megy pár kört a kiválasztott autóval. Szép is volna ha közben igazoltatnák a rendőrök és csattanna a bilincs. Vásárolná-e a kocsit? Kötve hiszem.

    Vegyék tudomásul a zenekiadók, a filmkészítők és szoftverkiadók hogy ez már egy új korszak, és nem a felhasználó fogja kitalálni nekik az új üzleti modelleket hanem az az ő feladatuk! A felhasználó pedig - ameddig a kiadók mulasztásban vannak - nem büntethető, mert több szempontból is bizonyíthatóan anakronisztikus az üzleti modell ami alapján elítélnék.