• errorista
    #85
    Szerintmem elég sok helyen írtam le hogy a c a Hubble-constans, aminek az értéke lényegtelen, mert úgyis csak a képlet típusa a lényeg, azazhogy lineáris összefüggés. Ennél egyszerűbb képlet nincs, hogy x/y=c, esetleg x~y, ez még jobb, ebben még c sem szerepel.

    80-ast bemásolom megint: ha a tér hely és irányfüggetlen módon tágul, akkor érvényes a v/d = c(t) összefüggés, ahol c egy, akár időben függő állandó. Ez a constans egyes időpillanatokban az egész térben állandó. Ez ugye nyílvánvaló. Szólj ha valami nem tetszik.

    Amikor ránézünk egy messzi galaxisra, akkor a távolságából és sebességéből meg tudjuk határozni, hogy régebben mennyi volt a c*, ami elméleti megfontolások miatt ( az univerzumban nincs kitüntetett irány és hely ) időben állandó. Hubble azt vette észre, hogy ez a constans régen és most is ugyanannyi, tehát a c nem változik időben ( bár változhat)

    * megzavartál, ez így nettó hülyeség, a t fényévre levő galaxisok ,,sebességének" vizsgálatával nem tudjuk meg hogy t évvel ezelőtt mennyivel távolodott. Még bele kell számolnunk, hogy ad1 közelebb volt, bár ez nyílvánvaló és ad2 a mi sebességünket; illetve fogalmam sincs, majd átolvasom/átgondolom hogy is törpénik ez a vöröseltolódás és a tér tágulása, hogy kapom meg a galaxis látszólagos sebességét, és mi törpénik a fénnyel, mikor kitágul alóla a tér és etc. Majd jelentkezem.