• Irasidus
    #81
    Lássuk csak:

    "nem mutatnak."

    Látom a mutat szót értetted meg egyedül abból, hogy egy távoli galaxis időben is távol van. Ezzel a kijelentéssel tényleg nem lehet vitatkozni, de nem is érdemes. Semmit mondó, és buta.

    "a Hubble törvény értelmében ha két ojjektum között a távolság nő, akkor a távolodásuk sebessége nem nő"

    Még mindig nem. A galaxisok "sebessége" arányos a távolságukkal - ez a Hubble törvény (legalábbis az egyik). A google is elromlott és nem tudod megkeresni a Hubble törvényt?

    "hazudsz?"

    Eddig csak ennyit írtál:

    1. v = dc
    2. v=dc ahol c a hubble-constant
    3. v=d*constant es d no akkor v is

    Nézd, az egy dolog, hogy nem érted a Hubble-törvényt, van ez így. De, hogy képtelen vagy megnyitni akár a wikipédiát, és kimásolni onnan egy szaros képletet, az már súlyos elmebetegség! Már bocs. Nem tudom mit akarsz a folyton változó képleteiddel, de azt ugye tudod, hogy bárki aki menyit egy olyan oldalt ahol fent van a Hubble-törvény akkor látja, hogy finoman szóval nem vagy képben. Ezzel egyenlőre ezzel csak magadat égeted.

    "ácsi, onnan indult ez az egész, hogy én azt mondtam, hogy a Hubble törvényből következik, azaz amennyiben a Hubble törvény igaz, akkor az univerzum gyorsulva tágul. Ha nem tetszik, írd le, hogy nem igaz. Jahogy nem írod le. Akkor meg pofád lapos, nemde?"

    Nem a Hubble-törvényből következik a gyorsulva tágulás. Ha legalább a bulvárhíreket olvasnád, akkor látnád, hogy most osztottak ki Nobel-dijat a gyorsulva tágulás felfedezésért, és nem Hubble kapta posztumusz. Ez a tény, egy normális embert gondolkozásra késztet, téged úgy látszik se ez, se a magyarázatom nem képes gondolkozásra bírni. Nem probléma, jól szórakozom. :)

    "Szerintem nem változik időben - másképp hogy lehetett volna megfigyelés? Azt remélem nem kell ecsetelnem, hogy ha a tér ugyanúgy tágul mindenhol, akkor v/d=c állandó lesz adott "térszeletekre". Ennek a c-nek az értéke változhat az időben. De az, hogy a Hubble törvény megfigyelésen alapul, és régen és ma is annyi volt a H értéke, mint most, számámra elég meggyőző. És ha a H nem változik, akkor bizony expoenciálisan nő a tágulás sebessége."

    A fény sebessége véges, így időre van szüksége míg a forrástól a szemedbe detektorba érkezik. Ez tény. A Napból például 8 perc alatt ér ide fény, vagyis most a 8 perecel ezelőtti Napot látod. Így minél messzebbre nézel annál távolabbi múltat látod. Azok a galaxisok, kvazárok amiknek a vöröseltolódása z=12, azok az ősrobbanás után alig egy milliárd évvel ezelőtt léteztek, csak a fényük most ért ide. Sőt még távolabbi múltunkat is láthatjuk... de ez már egy másik történet.

    A megfigyelési tény (tehát nem szerintem) tér régebben gyorsabban tágult mint ma, vagyis a Hubble értéke más volt régen mint ma. Az ősrobbanás után úgy 5 milliárd évig folyamatosan lassult a tágulás, ugyanis a gravitáció a tágulás lassítja (potenciális energiaként). Viszont 10 milliárd évvel ezelőtt valami miatt a tér újra elkezdett gyorsuló ütemben tágulni. Ezek a tények, a megfigyelés tények. A v = dc meg egy adott galaxis sebessége, és nem Hubble törvény. :)