• lordsithlord
    Mindenféle kötözködés nélkül, de nem túl nyerő egy asztali gépekre szánt oprendszert egy szerver feladatokat ellátóval összehasonlítani! Szóval a Win8 - Win2008R2 párhuzam bukta, egészen más feladatkör, egészen más üzletpolitika és még sorolhatnám a különbségeket.

A sebesség dologban nagyon nincs igazad. Pont a Win 8 az, ami meglepően kicsi hardverigényekkel bír, éppen ezért még régebbi gépeken is csont nélkül elfut. Egy korábbi írásomban is szerepel (nem tudom, hogy itt vagy egy másik Win8 cikknél), hogy próbaképpen rányomtam egy régi szériás (tehát nem 64bites4) Athlonos gépre és meglepődve tapasztaltam, hogy amire anno a Win7 kapásból közölte, hogy gyenge a proci meg a VGA, arra a Win8 csont nélkül felfutott. Az egyetlen dolog, ami tapasztalható ennél a közel 7 éves vasnál, hogy a betöltés 1-1,5 perc környékén mozog, de ha már betöltött a rendszer, utána akadás nélkül megy vele minden. Viszonyítás képpen feltettem egy Core2Duo-s gépre is, duplaannyi rammal illetve kicsit modernebb VGA-val és annyi a különbség, hogy az újabb gépen 40mp alatt bent van a rendszer. És nemrég volt szerencsém egy i7-es procijú gépen is kipróbálni (ez a gép elég új, kevesebb, mint 1 éves) és ezen a boot idő olyan 25-30mp.

Összegezve, pont azért, mert a WinXP-t most már kézzel-lábbal igyekeznek kigyomlálni (bármennyire is szeretik a felhasználók, az MS-nek egy vagyonba került ez a rendszer, mivel egy külön fejlesztő csapatot kell hozzá fenntartaniuk), éppen ezért a Win8-nál az volt az elvárás, hogy azokon a gépeken, amiken még XP fut, gond nélkül fusson. Más dolog, hogy a drivertámogatás még érdekes kérdés lesz, de alapvetően elfut a régi eszközökön.