figyu#75
"A programozás = matematika"
Ehhez szeretnék hozzáfűzni egy durva felismerést: Az egyszeri programozó nem is találkozik a matekkal! Én 10 év után azt vettem észre hogy összeadni se kellet :) Sőt, ha csak összeadok két számot és az eredményt írom le a kódba az szakmai hiba!
Mert senki sem fogja érteni mi a a fasz az a y = 123, ellenben így rendben van:
#define LOW_LIMIT 100
#define BORDER_SIZE 23
y = LOW_LIMIT + BORDER_SIZE;
Sőt a megrendelő külön kéri, hogy ne kezdjünk el "optimalizálgatni". Mert nem érdekli hogy egy függvény 10 vagy 14 ms alatt fut le, az érdekli hogy a kód olvasható, fejleszthető legyen.
Sőt, a rendszertervezők se matekoznak. Nekik design patterns, intelligencia és tanulási vágy kell.
Aki matekozik az nagyon kis rész, pl. aki kitalálja a képtömörítéseket, titkosításokat. Ha ő kész van az algoritmussal a programozó majd lekódolja.
Persze nem azt akarom írni, hogy aki büszkén vallja, hogy "hülye vagyok a matekhoz" az jó lesz programozónak. Kell hozzá némi intelligencia és mérnöki véna (rendszer-szemléletnek, analitikus gondolkodásmódnak szokták írni az állás hirdetésekben). De ha ezek megvannak, a mérnöki szakmák közül mindenképp a programozót javasolnám. A legnyugisabb meló :) Nem dől össze az épület, nem füstöl el a motor. Ha hiba van egyszerűen kijavítjuk és mindenki boldog :)