A CivIV-ben egy ilyen stackelt tömeges támadást simán ki lehetett taktikázni. Először is beáldoztál egy kisvárost. Bement, te meg a lázongó városban szarrá lőtted, mert semmi védelmi bónusz nem volt. Aztán futás vissza a közeli dombos erdős tile-re. Már az elején kifejlesztettem 2-3 erdőkerülős promós egységet 3. szintig, amíg felderítettem a kontinenst. Ők erdőben 2-őt lépnek, eszméletlen védelmi bónuszt kapnak, és mellette gyógyítanak is mint állat. Amikor meggyógyultak vissza és elintéztem a többit is.
Aztán, ha le kellett csendesíteni valami nagyobb birodalmat, mert többször betámadott, akkor egy kis kommandós csapat erős egységekből át a kontinensére, és végig rohanni a gyengén védett városain. Vagy felégetni őket, vagy csak tartani amíg lehet.
Itt szintén taktikázni kell. Az űrkorszakos fegyverével az Irokéz csákó rám támadt. 1900 körül, nekem kb ilyen szintű fegyvereim voltak. Mindennel próbálkoztam, tüzérséget a városa közelébe csempészni, a légierőmmel legyengíteni a városát majd infantry egységekkel berohanni. De mindent szétlőtt a rakéta tüzérséggel, meg a légierejével. Vadászgépeket vettem, az sem segített.
Aztán a megoldás a légvédelmi tüzérség lett, kerülte eleve, de szép lassan elkezdtek elfogyni a gépei, amit a viszonylag erős flottájával szállított. Aztán amikor a "melee" hajók a nem kellően meggyengített városok közelébe jöttek ott a várossal, meg géppuskás egységekkel szétkaptam őket egy pillanat alatt.
Szal itt jobb az AI. Egy erősebb, a CivIV-hez képet csak néhány egységes harccsoport először megállíthatatlannak tűnik, de megfelelő fejlesztésekkel és taktikával megtalálható a gyenge pont.