• lordsithlord
    #52
    Azért azt ne felejtsük el, hogy elég érdekes lenne, ha csak úgy simán beleszólnának egy szuverén állam belügyeibe... Nem nagyon van olyan indok, amivel ezt leplezni lehetne. Ha csak polgári tiltakozásról lenne szó, valóban, katonai területté nyilvánítás és csönd legyen. Csakhogy a kijelölt területek egyben védett területek is, szóval nem olyan egyszerű a helyzet.
    Másik szempont már évek óta a közmegítélés. Ha erőszakkal érnek el valamit, az a későbbiekben elellenségeskedés tárgya lehet. Márpedig az nem igazán lehet cél, hogy állandó ellentétek legyenek egy szövetségesnél, hiszen ez sértené az USA érdekeit is.

    A kínai helyzettel egy dologban vagy komoly tévedésben: ugyan valóban elég komoly hiteleket nyújtanak Kínának, ugyanakkor azonban az amerikai cégek körülbelül 90%-a ott gyártat. Elég, ha megnézzük, hány cég rendeli onnan az elektronikai elemeket és máris kijön, hogy ha az USA nekiállna keménykedni, akkor az vissza is ütne, mert ha a kínaiak fogják magukat és cserébe keresztbe tesznek az amcsi cégeknek, akkor az bizony mindkét országnak keményen fog fájni.
    Szóval valóban, az USA tudna nyomást gyakorolni a kínai kormányra, de ne felejtsük el, hogy ez kölcsönös!