• kvp
    #19
    Az ip cimek kiosztasa ezutan is a szolgaltatokra lesz bizva. Mivel az automata kiosztas most is jol mukodik, ezert varhatoan a jovoben is igy lesz. Tehat amilyen sorrendben lepnek fel a felhasznalok a netre, olyan sorrendben kapnak ip cimet. Uj ip cimet ugy a legegyszerubb kerni, ha kikapcsolja az ember a gepet (es az osszes halozati eszkozt), var egy kicsit a timeout-ra es ujra bekapcsol mindent. Ilyenkor a legtobb szolgaltato (ipv4 es ipv6 eseten is) uj cimet ad.

    Az ip cim eddig is kovetheto volt, ugyanis az allamnak jogaban all elmenteni az osszes ip-elofizeto osszerendelest es tarolhatja ameddig a torveny engedi. A szolgaltatok ennel hosszabb ideig teszik el, mivel nekik erre a szamlazas es a szerzodesek miatt lehetoseguk van.

    Az ipv6 nagy elonye az ipv4-el szemben az, hogy a segitsegevel szep, sima stukturalt routing tablakat lehet kesziteni. Most teljesen ossze-vissza vannak mar az ipv4 cimek, mint a szamhordozas miatt a mobilok. Ezt egy tablazatbol keresgeli minden router. Ipv6 eseten a regi ipv4-es es meg regebbi korzetszamos megoldas szerint a legfelso bitektol a legalsok fele haladva lehet tudni merre kell kuldeni a csomagokat. Ez sokkal gyorsabb route-olast tesz lehetove, tehat tovabb novelheto a kapacitas. Ezen kivul az ipv6-os csomagok gyorsabban dolgozhatoak fel, mivel lazabban vannak osszepakolva bennuk a bitek, arra alapozva, hogy nem 8 bites, hanem 32 vagy meg nagyobb bitszamu szamitogepeken futnak.

    Az ipv6 szabvany tartalmazza az ip szintu pont-pont titkositas tamogatasat is, csak a halozati keszulekek gyartoi nem eroltetik ennek bevezeteset, ezert valoszinuleg marad az alkalmazas szintu titkositas. Ez utobbi egyebkent is jobb, mivel igy biztosan nem lathatnak bele az adott csomagba.

    Egyebkent az ipv6-os cimter egyik 4 giganyi darabja az ipv4-es cimekbol all, ezert a ket rendszer elvileg akarmeddig uzemelhet egyutt, de a csak ipv4-et tamogato gepek csak olyan szervereket erhetnek el, amiknek van ipv4-es cimuk is.

    Roviden: a 0...2^128-1 kozotti szamok kozott ott van az osszes 0...2^32-1 kozotti szam is, mivel minden ip cim valojaban egy kozonseges pozitiv egesz szam, csak szebben tagolva irjuk fel.

    Ipv4 eseten a 4 byte-nyi szamot altalaban 4 darab ponttal elvalasztott decimalis/hexadecimalis/oktalis szam formajaban szoktuk megadni. Mig ipv6 eseten 8 darab kettosponttal elvalasztott 2 byte-os hexadecimalis szammal. Es persze a ket irasmod kombinalhato az ipv4 tartomanyba eso ipv6-os cimek eseten vagy a csupa 0-akbol allo reszek elhagyasaval.

    ps: localhost=127.0.0.1=2130706433=0x7f000001=::ffff:127.0.0.1==::ffff:7f00:0001