• wraithLord
    Nem mérem, csak tudom, hogy miben mennyi energia van (valamire pontosan rá is van írva, van amit saccolok), és hogy milyen időközönként, mit és mennyit érdemes enni... Illetve azt is, hogy kb. mennyi az aznapi energiaszükségletem. Ezt persze hozzáigazítom ahhoz is, hogy mit csinálok az adott napon.
    Azt is tudom, hogy X perc X km/h-s futással kb. mennyi kalóriát használok el.
    Mindent csak "érzéssel" csinálok, semmit nem állok neki számológéppel számolgatni. Persze ehhez nem árt egy kis tapasztalat (és persze az sem rossz dolog, ha biológus az ember... :D). Csak akkor futok pluszban valamilyen kaja/cukros pia matt, ha nagyon kilóg az aznapra betervezett energiabevitelből. (betervezetten az értem, hogy már reggel tudom kb., mit fogok aznap csinálni, és hogy ehhez saccolva mennyi energia kell...)

Durván és bonyolultan hangozhat, de nem nagy dolog, és nagyon hasznos tud lenni a mai világban, amikor tulajdonképpen meg sem kellene az embernek mozdulnia, viszont az élelmiszerek, kaják a fejlett civilizációnak köszönhetően dugig vannak energiával...
    Érted a problémát... Az ősember egész életében majdnem az egész napját kajaszerzéssel töltötte, és energiatartalom szempontjából mégis relatíve elég szar minőségű kajával kellett beérnie... Ma viszont gyakorlatilag nem kell csinálnunk semmit, de a mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak köszönhetően soha nem voltak ennyire tápanyagdúsak az ételek.
    A mai kajákkal egyáltalán nem nehéz túllépni az egy napra szükséges energiamennyiséget (ha az ember nem csinál semmit, akkor pedig pláne). Ez pedig hosszabb-rövidebb idő alatt (embertípustól és kortól függ) meg is látszik az emberen sajnos. Ezt akarom én elkerülni. Nem kell ide norbiápdét meg anyámkínnya, egyszerűen csak oda kell figyelni az ilyen "apróságokra".